Bra och roligt om Hollywoods sämste

FILMEN

Egentligen borde jag recenserat den här filmen i våras när jag körde ett riktigt Ed Wood-maraton med fem filmer. Det var också planen, men jag hann inte med det riktigt. Jag har dock filmerna i gott minne och känner igen många av de scener som återskapas i Tim Burtons biografifilm från 1994.

Filmen ger en inblick i den legendariska filmskaparen Edward D. Wood, Jr:s (här fint spelad av Johnny Depp) liv när han gjorde filmerna "Glen or Glenda", "Bride of the monster" och kultklassikern "Plan 9 from outer space". I verkligheten en period som sträcker sig över nästan hela femtiotalet, i denna film under något mer komprimerad tidsperiod.

Ed Wood såg upp till den store Orson Wells, han som var både manusförfattare, regissör, skådespelare och producent, och han dyrkade den gamla skolans skräckfilmer. När han lyckas hitta Bela "Dracula" Lugosi (mästerligt spelad av Martin Landau) lyckas han få fart på sitt primitiva filmskapande, där hans ivriga entusiasm vägde upp lågbudgetproduktionerna han fick till.

Filmen fokuserar väldigt mycket kring Woods varmhjärtade vänskap med Lugosi, men också hans personliga kärleksliv med Dolores Muller (Sarah Jessica Parker) och Kathy (Patricia Arquette) som sedermera blev hans fru.

"Ed Wood" är en väldigt bra och rolig film, och synnerligen välgjord. Filmad i svartvitt är den konstruerad precis som en gammal femtiotalsfilm med tidstypiska klippningar, ljussättningar och övergripande känsla. Sanningshalten i filmen är väl sisådär, men det är en bra story. De som sett Woods filmer känner snabbt igen scenerna som återskapats i filmen och skådespelarna i de viktiga rollerna som Tor Johnson, Vampira och Crimwell är helt enkelt lysande.

En fin hyllning till filmkonsten och till en av dess mest speciella figurer.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet fokuserar kring fem stycken featuretter som tar upp olika saker. "Let's shoot this f#*%@r!" är en verklig titt bakom kuliserna som presenteras speciellt av Johnny Depp, "The theremin" handlar om det ryska el-instrumentet theremin som användes friskt i 50-talets scifi-filmer för att skapa de där kusliga tonerna. Kompositören Howard Shore och en expert pratar om och visar instrumentet.

Vidare i "Making Bela" pratar Martin Landau om hur han tog sig an rollen som en verklig och omtyckt skådespelare, samtidigt som make-up-artisten Rick Baker visar hur det gick till att förvandla Landau till Lugosi, något som krävde sin insats eftersom de egentligen inte är speciellt lika. Både Landau och Baker fick Oscars för sina insatser, så det var minst sagt lyckat.

"When Carol met Larry" är en featurette om transvestiter och känns väl så där kul i sammanhanget. Då är det roligare att titta på "Pie plates over Hollywood" där produktionsdesignern Tim Duffield pratar om hur rekvisitan anpassades till svartvit film, något som inte är så enkelt som man kan tro. Duffield visar upp en bok med bilder och skisser från produktionen som han bundit in till sig själv, mycket intressant.

Vidare bland extramaterialet, en musikvideo till filmens ledmotiv med delvis specialinspelade scener och klipp från filmen, samt filmens biotrailer som lägger mer tonvikt på filmens komiska partier än dramat.

Det finns ocså ett kommentarspår med bland annat Tim Burton och Martin Landau. Det man möjligvis kan sakna är en rejäl titt på Ed Wood med jämförelser till Burtons film.

Jag ska också passa på att nämna att trots att detta inte är en svensk utgåva (engelsk faktiskt), så finns det svensk text.


TRE SAKER

1. Martin Landau fick en mycket välförtjänt Oscarstatyett för bästa biroll som Bela Lugosi. Det blev lite uppmärksammat då det var första gången en birollsstatyett gick till en skådespelare som gestaltade en annan skådespelare.

2. Ed Woods filmer, och framför allt "Plan 9 from outer space", har uppmärksammats för hur rekvisitan tydligt flyttar på sig när skådespelarna stöter ihop med dem. Detta överdrivs en smula i filmen. Riktigt så illa var det inte.

3. Det här är en av ganska många filmer med Johnny Depp i huvudrollen där filmen heter precis som hans karaktär. Övriga exempel: "Edward Scissorhands", "Cry-Baby", "Gilbert Grape", "Don Juan DeMarco" och "Donnie Brasco". Snart utökas listan med "Sweeney Tood", som precis som "Edward Scissorhands" och "Ed Wood" är regisserad av Tim Burton.


ANDERS JAKOBSON (2007-06-30)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (3)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2 - inte svensk
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2002
Bolag: Buena Vista Home Entertainment
Tema: Oscarsvinnare
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Directors Audio Commentary, Music Video, Theatrical Trailer, Let's shoot this f#*%@r!, The Theremin, Making Bela, When Carol Met Larry, Pie Plates Over Hollywood
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA