Dussinrulle med vissa intressanta inslag

FILMEN

Mikael Håfström har suttit i registolen i denna scifidoftande actionthriller som har sina intressanta inslag men ändå blir en ganska trögflytande sörja som smetar in helheten och förvandlar filmen till en dussinrulle.

Förutsättningar är att året är 2036 och det är inbördeskrig i Ukraina. USA har satt in fredsbevarande insatser i form av både mänskliga och maskinella soldater. Dessutom bevakar drönarpiloter området redo av avfyra missiler på order.

Piloten Harp (Damson Idris) trotsar en direkt order och fyrar iväg en bomb som tar två amerikanska soldaters liv men räddar 38 andra. Som bestraffning skickas han till området för marktjänst och för att lära sig att värdera saker och ting annorlunda. Han inställer sig hos kapten Leo (Anthony Mackie) som är excentrisk och udda. Det ska så småningom visa sig ha sin förklaring. Leo är nämligen en android av ett hemligt slag. Harp blir varse detta när han följer med Leo på ett undercoveruppdrag i krigszonen. Leo jagar en terrorist, Koval (Pilou Asbæck), som har för avsikt att lokalisera och använda kärnvapen från det Kalla kriget i attacker mot USA. Men är det hela sanningen?

Harp går från att vara ganska känslomässigt iskall till helt nollställd och bortkollrad för att sedan bli den hjälte historien behöver. Ingen ovanlig karaktärsutveckling men det är svårt att känna med Harp. Det är ingen välspelad eller välskriven karaktär. Mackies android är bättre och spelad med pondus. I fightscenerna har man på något vis lyckats få Leo att framstå som lätt omänsklig på ett effektivt sätt. Jag vet inte vad man gjort men det fungerar på mig. Fast karaktären är i sin helhet för mänsklig. Låt gå för att hans "skinn" emellanåt blir genomskinligt och visar hans totalt omänskliga insida men det räcker inte riktigt.

Och det är väl egentligen det sammanfattande omdömet: Det räcker inte riktigt.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Det finns en del saker som syftar på Anthony Mackies insats i Marvel Cinematic Universe. Slump eller medvetet? Vem vet?

2. Det finns även syftningar till Netflixserien "Altered Carbon" där Mackie gjorde huvudrollen i säsong 2.

3. Och om det inte vore nog finns det även passningar till "Terminator"-filmerna.


ANDERS JAKOBSON (2021-02-01)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin science fiction
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Science fiction
Format: Streamat
Utkomstår: 2021
Bolag: Netflix
Tema: Netflixoriginal
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
RECENSERAT DENNA DAG (25/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA