action, humor och även allvar

FILMEN

Av alla karaktärer i den James Gunn-signerade och oväntat lyckade "The Suicide Squad" kändes kanske John Cenas Peacemaker inte som den mest logiska figuren att spinna vidare på i en egen tv-serie. Men oj, vad bra det fungerar! Karaktären Peacemaker kom till på 60-talet och gled in i DC-universumet 1980 när de införskaffade honom från ett konkurrerande seriebolag. Jag kan inte dra mig till minnes att jag läst något där han varit med, men han kan ha varit med i några av de Vigilante-äventyr jag läst, en annan moraliskt tveksam karaktär som också är med i tv-serien.

Bonusscenen i "The Suicide Squad" berättade att Chistopher Smith a.k.a. Peacemaker överlevt den filmens upplösning trots att han borde vara jättedöd. Till och med han själv är förvånad över att han överlevt. Det dröjer dock inte länge innan återigen får ett uppdrag han inte kan tacka nej till av A.R.G.U.S. som satt ihop ett litet specialteam för ett hemligt uppdrag. Agent Emilia Harcourt (Jennifer Holland) och John Economos (Steve Agee) känner vi igen från "The Suicide Squad" och de kompletteras av teamledaren Clemson Murn (Chukwudi Iwuji) och nykomlingen Leota Adebayo (Danielle Brooks) som i själva verket är A.R.G.U.S.-chefen Amanda Wallers (Viola Davis) dotter som har en egen agenda.

Peacemaker är å sin sida inte helt ensam. Han har sin tama örn Eagly och fanboyen Adrian Chase/Vigilante (Freddie Stroma) som är minst sagt speciell. A.R.G.U.S.-teamet är väldigt förtegna om vad uppdraget går ut på, vilket gör Peacemaker frustrerad då han tvingas in i olika situationer utan att förstå varför. Men när sanningen så småningom kommer fram blir uppdraget ett av de viktigaste han tagit sig an.

Det finns väldigt mycket att gilla med "Peacemaker". Den har en ton som känns väldigt udda. Låt gå för att James Gunn satte den redan i den föregående filmen, men här blir det mer förfinat. Det är en blandning av rå action, rå humor och även ett allvar som hittar sin naturliga plats i mixen. Som så många superhjältefigurer finns det en traumatiskt bakgrundshistoria till Peacemaker som till viss del grundas i att han växt upp med vit makt-pappa (Robert Patrick) vilket både format och skadat honom till den han är. Det och en otroligt tragisk händelse med hans bror. När resten av serien genomsyras av hård och sarkastisk humor är det lustigt hur väl de här avsevärt mörkare och tyngre inslagen faktiskt fungerar i helheten.

Något annat jag gillar är att det är berättelse om vikten av ett team. Det är verkligen inte kärlek vid första ögonkastet för de olika medlemmarna i teamet, men när det verkligen gäller blir de en stark enhet. Det är väldigt skönt att se och det gör också att man som tittare skapar relationer till karaktärerna trots att de verkligen har sin positiva och negativa sidor.

Och eftersom alla goda ting är tre säger jag även att trots att serien är ganska jordnära, har man verkligen inte snålat med specialeffekterna när de verkligen behövs, vilket är fram för allt i slutet av den åtta avsnitt långa säsongen.

Dagen innan finalavsnittet visades gick HBO Max ut med att det kommer en säsong 2. Tro fan det, något annat vore allt annat än logiskt. Jag ser verkligen fram emot mer.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Seriens vinjett är kanske en av de mest oväntade vinjetter man kan tänka sig. Hela skådespelarstallet utför en synkroniserad dans till en låt av hårdrocksbandet Wig Wam.

2. Serien är fylld av musik och ofta hårdrock av lite äldre slag, men även nyare. Glädjande nog kan man hitta flera svenska band, som The Poodles, The Hellacopters och Hardcore Superstar. Är man sugen på att lyssna på allt har James Gunn gjort en spellista på Spotify.

3. Finalavsnittet chockar med ett par blytunga cameos. Kan det leda till något i framtiden?


ANDERS JAKOBSON (2022-02-18)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (17)
20 senaste recensionerna i kategorin actionkomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Actionkomedi, TV-serie
Format: Streamat
Utkomstår: 2022
Bolag: HBO
Tema: Superhjältar
Ljud: Dolby Atmos
Bild: 1080p High Definition 1.85:1
RECENSERAT DENNA DAG (18/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
KOMEDIERNA