Annorlunda svenskt kriminaldrama

FILMEN

Tänk om-pitchen för "Detektiven från Beledweyne" lyder: Tänk om en riktigt egoistisk och omoralisk åklagare hittar en somalisk Sherlock Holmes på ett flyktingförvar och ser till att utnyttja honom för sin egen karriärs skull? Där har ni utgångsläget för denna sexdelade svenska tv-serie sammanfattat i 27 ord. Malin Levanon spelar plågsamt genuint åklagaren Tilda Renström som gjort bort sig och fått sparken och i stället jobbar på Migrationsverkets flyktingförvar i Karkebo i väntan på att bli utsläppt från frysboxen.

I förvaret finns den mystiska 24:an (Nasir Dhagole), en asylsökande som inte pratar alls. Ingen vet om han ens förstår engelska. Men det gör han. Han pratar utmärkt engelska och även utmärkt svenska. Det blir Tilda varse när en flicka försvinner precis utanför förvaret och misstankarna riktas följaktligen dit. Tilda ser sin chans och blir temporärt återinsatt som åklagare och då ser 24:an sin chans och meddelar att han kan hjälpa henne med fallet - om hon hjälper honom med att avstyra hans utvisning.

I flashbacks ser vi att 24:an, egentligen Ibraahin, var en duktig polis hemma i Somalia men att han också var med om hemskheter som fick honom att fly och som också är anledningen till att han inte berättar någonting om sitt liv eller förflutna. Andras liv ligger i hans händer. Men han är en utmärkt utredare som bara genom att titta på bilder och få sparsamt med material löser fallet åt Tilda, mitt framför näsan på en poliskår, främst representerad av Tilda nemesis Mats (Kristofer Kamiyasu). Givetvis får Tilda sitt gamla jobb tillbaka och givetvis skiter hon fullständigt i Ibraahin, men när ett nytt klurigt fall hamnar i hennes händer är hon tvungen att krypa till korset och be om hans hjälp igen.

De sex avsnitten är grupperade två och två med tre totalt olika fall där speciellt mittenfallet är oerhört påhittigt på ett groteskt vis men även om våld och ond bråd död har sin del av berättelsen handlar det mest om karaktärsskildringar där den stackars Ibraahin anförtrott sig åt en människa som bara tänker på sig själv. Sen är det kanske så att han inte hade fått den hjälp han hade behövt om han anförtrott sig åt någon annan, men samarbetet kostar på. I det sista avsnittet sker något som jag personligen tyckte var väldigt onödigt men som framför allt kommer att få konsekvenser i en eventuell andra säsong.

Det är inte helt behagligt att se "Detektiven från Beledweyne". Malin Levanons karaktär gränsar till att vara en genomvidrig person och det är som sagt lite besvärligt att ta in. Visserligen kan man emellanåt skratta åt hennes omoraliska beteenden och le åt att hon verkar glida ur varenda komplicerad situation utan att åka dit. Den stora konsekvensen blir ju att Nasir Dhagoles detektiv dras med i hennes skit, men det är ju också det som är hela grejen med upplägget.

Ett annorlunda och utstickande svenskt kriminaldrama, men lite svårtuggat med flit.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Nasir Dhagole har inga övriga skådespelarinsatser på sitt IMDB-cv, vilket förstås inte nödvändigtvis behöver betyda att han är helt färsk i branschen, men gestaltningen är hur som helst övertygande.

2. Aron Levander som skrivit serien är också inblandad i "Det som göms i snö" och "Agatha Christies Hjerson", två andra annorlunda svenska kriminaldraman med inte helt lättsmälta huvudpersoner.

3. Beledweyne är provinshuvudstad och den största staden i regionen Hiiraan i centrala Somalia.


ANDERS JAKOBSON (2023-04-11)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin kriminaldrama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Kriminaldrama, TV-serie
Format: Streamat
Utkomstår: 2023
Bolag: SVT Play
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.85:1
RECENSERAT DENNA DAG (21/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA