Lyckad fortsättning som försvann i bruset

FILMEN

Det känns lite som den andra filmen i den andra Ghostbusters-rebooten bara kom och försvann på biograferna. Jag vet inte om det kanske var jag som var ouppmärksam, men jag minns inget större väsen kring den, vilket så här i efterhand känns lite märkligt då filmen på inga vis är dålig utan en riktigt bra del i den större franchisen. Den bygger vidare på den nostalgiska aspekten från "Ghostbusters: Afterlife" samtidigt som den ändå tar seriens nya karaktärer framåt.

I slutet av förra filmen fick familjen Spengler, mamma Callie (Carrie Coon), barnen Trevor (Finn Wolfhard) och Phoebe (Mckenna Grace) samt Gary Grooberson (Paul Rudd), tillgång till den gamla Ghosbusters-stationen i New York och har fortsatt att jaga och fånga spöken precis som det gamla teamet på 80-talet, ganska ofta genom att lämna ganska stora skador efter sig. Borgmästaren Walter Peck (William Atherton) som har ett ont öga riktat mot Ghostbusters ända sedan 80-talet tvålar till dem ordentligt när det visar sig att Phoebe inte är myndig och hon blir därefter utesluten ur teamet.

Phoebe börjar samtala med ett spöke efter en tonårstjej Melody (Emily Alyn Lind) samtidigt som resten av teamet stöter på vissa problem. Deras spökfälla börjar bli full och vissa spöken pyser ut (Trevor möter till exempel en gammal klassiker på vinden) och Winston Zeddemore (Ernie Hudson) visar teamet de nya lokaler och manicker som utvecklats, bland annat tillsammans med Ghostbustern Lars (James Acaster).

Samtidigt får Ray Stantz (Dan Aykroyd) in ett märkligt objekt till sin affär, en mässingsglob som får mätverktygen att reagera starkt. Det är ett fängelse för den mäktiga Garraka som kan få världen att frysa till is samtidigt som han väcker en spökarmé till liv. Det är denna varelse som både det nya teamet och det gamla - för visst dyker Peter Venkman (Bill Murray) upp även denna gång - gemensamt ställs mot. Garraka är nämligen den otäckaste och mest farliga motståndare de stött på hittills.

Jag fann "Ghostbusters: Frozen Empire" oväntat underhållande. Emellanåt kan den här typen av filmer blir lite tröttsamt tjatiga, men här finns det tillräckligt med nytänk och variation för att det bara ska bli underhållande. Den här fina balansgången mellan det nostalgiska och vägen framåt som filmen trippar fram på är väl förvaltad och jag tror att filmen kan tilltala både en ny och en gammal publik.

Regipinnen har gått vidare från Jason Reitman till Gil Kenan medan Reitman är kvar som manusförfattare och producent, men filmen känns väldigt mycket som en fortsättning på sin föregångare. Det är fler återkommande karaktärer än team Spengler/Grooberson vilket gör att det verkligen känns som nästa naturliga del i något större. Specialeffekter och design är också väldigt bra och i det stora hela tycker jag att "Ghostbusters: Frozen Empire" är en lyckad äventyrsfilm.


EXTRAMATERIALET

Det är ett frikostigt block med extramaterial som bjuds på skivan där man får veta det mesta om hur filmen kom till, inklusive tittar på karaktärer, spöken och prylar. Väldigt mycket fokus ligger på Ghostbusters huvudkvarter, den gamla brandstationen som nästan får ses som en egen karaktär. Den har återskapats och kompletterats enligt konstens alla regler och extra fint är det att se att hänsyn tagits till de skador som drabbade stationen under tidigare äventyr, vilket gör att man kan se att tak och golv har lagats. Det görs ingen grej av det i filmen, men det är en riktig finsmakardetalj för fansen.

Det är inte det enda påskägget. Det finns så många att de fått ett eget inslag på skivan. Väldigt kul att titta på om man roas av den här typen av passningar.

Lite bortklippt material ligger också med samt ett kommentarspår med regissören Gil Kenan.


TRE SAKER

1. Det är väldigt kul att se den mycket speciella brittiska komikern James Acaster i en spelfilm. Även den roliga übernörden Patton Oswalt gör en roll i filmen och passar som handen i handsken i den här världen.

2. Filmen är dedikerad till Ivan Reitman, regissör till originalfilmerna och Jasons pappa. Ivan dog 2022 men krediteras som producent även till denna film.

3. Det har inte officiellt utannonserats en tredje film än, men enigt regissören Gil Kenan har flera möjliga uppföljare diskuterats. Det känns därför inte som att vi är klara med Ghostbusters än...


ANDERS JAKOBSON (2024-07-01)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin Äventyr
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Äventyr
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2024
Bolag: SF
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
Extramaterial:
Audio commentary with director Gil Kenan, Deleted and extended scenes, Easter Eggs Unleashed, Manifesting Garraka, New York, New Gear, Welcome to the Paranormal Discovery Center, Knowing the Score, Return to the Firehouse: Making Ghostbusters Frozen Empire, Buster: Capturing the Ghosts of Frozen Empire
RECENSERAT DENNA DAG (24/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA