Ödla och apa mot ödla och apa

FILMEN

För tio år sedan fick Gareth Edwards förtroendet att göra "Godzilla", vilket skulle bli starten på en franchise som i dag genererat fem filmer och två tv-serier. Visst, Godzilla i stort är en franchise i sig sedan 70 år, men jag syftar på MonsterVerse som kombinerat Godzilla med jätteapan Kong. Jag tror inte riktigt det var tanken när Edwards satt vid rodret. Trots att hans film tveklöst var toppstyrd av Hollywood var det ändå en annan ton i filmen än vad det är tio år senare.

Jag inser när jag börjat titta att jag faktiskt inte sett den närmaste föregångaren "Godzilla vs. Kong" där monstrens interna uppgörelse lett till att Godzilla skyddar jorden från stora monsterhot medan Kong har tagit sig till en värld under jordens yta ("den inre jorden") där han letar efter fler av sin sort. Vad det betyder i praktiken är att Godzilla klafsar in i exempelvis Rom för att undanröja ett stort monster och sen lägger sig och sover i Colosseum, medan Kong duschar i vattenfall och får tandvärk.

Jag känner mig initialt lite vilse, speciellt när det dyker upp karaktärer, som doktor Ilene Andrews (Rebecca Hall), hennes adoptivdotter Jia (Kaylee Hottle) - den sista överlevande från Iwistammen på Skull Island och konspiratoriska Bernie Hayes (Brian Tyree Henry), som jag inte känner igen, men som en god uppföljare får man ändå en hel del info så att man kan hänga med.

Mätningar i Inre jorden visar att något oförklarligt är på gång och samtidigt får Jia mystiska visioner, som om något kallar på henne. Det ska visa sig att det finns oupptäckta platser och varelser i Inre jorden av både god och ond natur och när de onda hotar måste Kong ta sig upp till jordytan och kalla på sin värsta fiende - Godzilla - och hoppas att han förstår att Kong behöver hans hjälp.

Jag har alltid varit förtjust i stora monsterfilmer men jag känner nu att konceptet tappat sin tjusning. Jag kommer på mig att tänka på konsekvenserna av monstrens framfart. Pyramiderna i Giza och delar av Rio de Janeiro är ett minne blott efter den här filmen. I extramaterialet sitter regissören Adam Wingard och skrockar åt att en del historiska monument får offras. "Knorr", gubbar jag mig i soffan.

Det stora problemet är att det inte riktigt längre går att köpa Kong och Godzilla som verkliga varelser. Hade filmen kommit för 20-30 år sedan hade jag svimmat av de verklighetstrogna effekterna men i dag blir det mest ett "jaha" för jag vet att allt är gjort med datorer. Stora delar av filmen är med enbart Kong som utforskar sin värld och möter diverse djur och varelser. Ingenting känns på riktigt. Det behöver vara något mänskligt eller verkligt element med för att det ska fungera.

Jag läser mig till att filmen är inspirerad av leksaksreklam från 80-talet och det känns mycket som en påhittad lek av ett barn när monstren slåss. Det stöds av att människorna får förklara vad som händer, till exempel: "Men om Kong drar ner Godzilla hit kan de göra upp i inre jorden och det finns en chans att Godzilla stoppar Skar King och Shimo från att nå ytan." På samma vis är det väldigt lämpligt för berättelsen att Jia kan prata teckenspråk med Kong och att Bernie är så otroligt smart att han kan förstå Iwostammens teknik och kulturella tänk bara genom att titta på några gester.

Det är vad det är. En monsterfilm som man kan gläfsa i sig snacks till och inte lägga så himla mycket vikt vid logik och annat. Vill man ha en lite mer seriös variant av Godzilla-myten - det vill säga en som inte är inspirerad av leksaksreklam - finns ju alltid "Godzilla Minus One" att se för att balansera upp det hela.


EXTRAMATERIALET

Ett myller av korta bakomfilmer om allt möjligt kopplat till filmen ligger med. Allt är i ungefär femminuterslängd vilket gör att man får slita ordentligt på fjärrkontrollen då en "Play all"-funktion förstås inte finns med. Min känsla är att man kunde klippt ihop allt detta till en lite mer fokuserad bakomfilm i stället för en massa snuttar som skrapar på ytan och innehåller alldeles för frikostigt med klipp från filmen.

En lustig sak jag noterar är att i ett inslag som handlar om Godzilla respektive Kong klipps det in citat från tidigare filmers bakomfilmer och det får mig att inse att franchisen har haft en del tunga namn tidigare som Vera Farmiga, Bryan Cranston, David Strathairn, Millie Bobby Brown, Tom Hiddleston och Brie Larson.

Ett kommentarspår ligger också med för den som vill höra på lite allmänt babbel medan man ser filmen.


TRE SAKER

1. Dan Stevens spelar en karaktär som heter Trapper som är "monsterveterinär". Jag får intrycket av att han varit med i förra filmen men så är det inte. Han är en sorts MacGyver-typ som alltid ackompanjeras av 70- och 80-talsmusik när han är i bild. Lite parodisk men också en frisk fläkt.

2. En sjätte film i MonsterVerse-franchisen är planerad med premiär våren 2027. Hittills är ingen titel eller handling känd.

3. Även tv-serierna "Skull Island" (Netflix) och "Monarch: Legacy of Monsters" (Apple TV+) ska komma med sina andra säsonger även om det i "Skull Islands" fall inte är utannonserad än.


ANDERS JAKOBSON (2024-07-08)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (4)
20 senaste recensionerna i kategorin Äventyr
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Äventyr
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2024
Bolag: SF
Ljud: Dolby Atmos
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
Extramaterial:
Audio Commentary, GxK: Day of Reckoning, Evolution of the Titans, Into the Hollow Earth, The Battles Royale, The Intrepid Director, The Imagination Department, The Monarch Island Base: Portal to Another World, The Evolution of Jia: From Orphan to Warrior, Bernie's World: Behind the Triple Locked Door
RECENSERAT DENNA DAG (24/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA