Superman 2 x 2

FILMEN

I denna specialutgåva av "Superman 2" får vi inte bara en film utan faktiskt två. Den ena är den som alla är vana att se och som funnits sedan 1980. Den är gjord av Richard Lester. Vad få visste innan nu är dock att det faktiskt nu finns en annan version av filmen. Den är gjord av Richard Donner, mannen som gjorde den första filmen.

Så här är det. När man spelade in "Superman" spelade man samtidigt in "Superman 2". Innan man blev klar tog pengarna slut och man gjorde paus i skapandet av del 2. När sen ettan haft premiär, blivit succé och det var dags att slutföra del 2 var inte längre Donner regissör. Varför finns det lite olika förklaringar till men det är rätt oviktigt i sammanhanget. In klev Lester som regissör. Till saken hör dock att för att man ska få stå som regissör för en film måste man ha filmat minst 50% av materialet själv. Då Donner redan slutfört inspelningen av 70% fanns det inget annat att göra än att göra om.

Det gjorde Lester och vi fick den film vi levt med i 25 år. Tack vare det stora intresset för Donners version fick han till sist en förfrågan om han inte ville klippa ihop sin version och ge ut vilket han naturligtvis ville och det är alltså därför vi har två rätt skilda versioner av samma film i denna DVD.

Som sagt är de två versionerna rätt olika även om grundstoryn naturligtvis är den samma. Lesters film är även bättre rent utseendemässigt. Då Donner inte fick göra klart sin version 1980 så fick han nu när han skulle återskapa den ta vad som fanns. En del scener är faktiskt testfilmningar från när man provfilmade för rollen som Lois Lane. En del scener är även filmande av Lester då filmens handling inte hade blivit komplett utan dessa.

De stora skillnaderna som jag ser är att man i Donners version får se mycket mer av Brando… han är inte med alls i Lesters version om jag minns rätt. En annan nackdel med Lesters version är att den drar mycket mer åt det komiska hållet. Superman ska inte vara komedi utan action med glimten i ögat, något som Donner klarar bättre. Hans film är även mer i linje med första filmen när det gäller klippning och utseende.

Själva handlingen då. Jo, den tar vid direkt där första filmen slutar. Superman skickar upp bomben som Lex skickat mot Kaliforniens kust i rymden. Där exploderar den och släpper då ut de tre skurkarna som i första filmen dömdes till evigt liv i rymden. Dessa styr nu kosan mot jorden och upptäcker där, precis som Superman, att personer från Krypton får superkrafter på jorden. Superman ställs alltså inför tre superskurkar med samma krafter som han själv.

Detta samtidigt som Lois kommer närmare till att avslöja Supermans riktiga identitet…


EXTRAMATERIALET

Som vanligt får vi en hel del kommentarer. Den här gången är det kommentarer av dels Ilya Salkind och Pierre Spengler och dels av Richard Donner och Tom Mankiewicz om Donners "nya" versioner av filmen.

Vi får dessutom diverse bakom kulisserna filmer där vi bland annat får se hur man byggde upp hela Metropolis som modell och motorvägen med hjälp av en självgående miniatyr. Riktigt kul att se hur man gjorde innan datatekniken tog sitt stadiga grepp om filmvärlden.

En av bakom kulisserna dokumentärerna visar hur det gick till när Donner klippte ihop sin version. Verkligen intressant att se hur mycket film det går åt till att göra en film. Det är pall efter pall med filmrulle som Donner var tvungen att gå igenom för att hitta alla klipp.

Förutom detta får vi även några tecknade serier, borttagna scener och trailers.

Extramaterialet kan man verkligen inte klaga på. Denna utgåva är precis som den med första filmen verkligen värd att kallas "Specialutgåva". Sen är det ju extra kul när man får bakom kulisserna material om båda versionerna. Mycket snyggt gjort.


TRE SAKER

1. Anledningen till att Lester inte använde klippen med Marlon Brando var att Brando stämde dom för att få rätten till en massa pengar om de använde dom. Brando vann och Lester gjorde om scenerna med Supermans mamma istället.

2. Innan Lester fick frågan om han ville regissera "Superman 2" hade han aldrig hört talas om Superman…

3. När "Superman 2" avslutades var inte Gene Hackman närvarande. De scener som redan var filmade av Donner användes och i de andra är det en look-a-like och en röst imitatör som gör att det ser ut som Hackman.


HANS-ÅKE LILJA (2006-12-20)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (12)
20 senaste recensionerna i kategorin Äventyr
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Äventyr
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 3
Utkomstår: 2006
Bolag: Warner Bros.
Tema: Superhjältar
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen 2.35:1 (anamorfisk)
Extramaterial:
Disk 1
Kommentarer av exekutiva producenten Ilya Salkind och producenten Pierre Spengler och trailer.

Disk 2
TV specialen The Making of Superman II and Superman 50th Anniversary, featurette First Flight: The Fleischer Superman Series, åtta Studios Superman serier.

Disk 3
Ny introduction av regissören Richard Donner, kommentarer av Richard Donner och Tom Mankiewicz, featurette Superman II: Restoring the Vision och bortklippta scener.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (24/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA