Bilarna har fått vingar

FILMEN

När "Flygplan" hade svensk biopremiär läste jag en recension vars andemening var att Pixar hade gjort sin sämsta film. Jag blev frustrerad över okunskapen och ville bara skrika åt papperstidningen att det ju inte är en Pixar-film! Det är givetvis lätt att göra fel i det här fallet eftersom filmen är satt i samma värld som Pixars "Bilar"/"Bilar 2" och John Lasseter är inblandad både i storyn och som producent, men filmen är gjord av Disneytoons Studios som en fristående spin-off med samma typ av karaktärsdesign och med flygplan i fokus.

I och för sig: Om den hade varit en Pixar-film är det högst sannolikt att "Flygplan" hade varit just Pixars sämsta film, men det betyder inte att det är en dålig film. Utseendemässigt matchar den "Bilar" och storyn är godkänd, men har inte riktigt samma utvecklade skärpa som Pixar brukar bjuda på. På sätt och vis följer filmen "Bilars" formel, men inte riktigt fullt ut. I "Bilar" hamnade den lyxiga racerbilen på vischan i en dammig liten småstad och fick bland annat genom en äldre mentor anledning att omvärdera sitt liv och samtidigt lära sig lite specialtrick på vägen. I "Flygplan" är det i stället ett flygplan från vischan som drömmer om att vara någon i ett lyxigare sammanhang och får med hjälp av en äldre mentor lära sig lite specialtrick i luften.

Flygplanet är Dusty Crophopper (röst av Dane Cook), ett litet besprutningsplan med drömmar om att flyga snabbt, snabbt i olika tävlingar. När han mot förmodan - och till många konkurrenters stora skratt - deltar i en uttagningstävling hamnar han på sjätteplats och missar sin stora dröm med bara några sekunder. Men olyckan är kort för en av de fem kvalificerade blir diskvalificerad och plötsligt kan Dusty ställa upp i den världsomspännande tävlingen "Wings Across the World". Äventyret har bara börjat för Dusty och tävlingen blir tuff - speciellt eftersom Dusty är höjdrädd.

"Flygplan" är lite gullig samtidigt som den snårar in sig i lite för mycket flygplansteknik och fräckt militärsnack, något som jag tror kan förvirra de yngsta tittarna. Den är snyggt gjord men saknar ändå den här lilla extra fingertoppskänslan på alla fronter. Karaktärer, story och skämt håller inte Pixar-klass, om man nu ska envisas med att jämföra. Det är svårt att inte låta bli. Dock tycker jag filmen är sevärd. Det finns betydligt sämre animerade filmer på marknaden just nu som "Flygplan" swischar förbi utan problem.

3D-VERSION

3D:n är i vanlig ordning välgjord och förstärker scenerna där flygplanen flyger genom stora miljöer - och sådana scener är det gott om i filmen. Men rent krasst sett är "Flygplan" inte en film som man verkligen måste se i 3D.


EXTRAMATERIALET

En hel del extramaterial har klämts in på skivan även om det inte tar så överdrivet lång tid att titta på allt. Först ut är en borttagen scen som färdigställts helt och hållet till blu-ray:en. Det är ett musiknummer som visserligen är lite småkul, men som nog hade känts lite fel i filmen.

Filmens bakomfilm blir en ganska personlig sak där regissören Klay Hall tar med sig sina söner på flygplansmuseum och passar på att dela med sig av sin högst personliga relation till flygplan. Vi får även se att det gjordes väldigt mycket research för att få allting så bra som möjligt.

De bortklippta scenerna presenteras som animerade storyboards eller animatics och är egentligen tidigare varianter av tre scener i filmen. Klay Hall och en producent introducerar scenerna och förklarar hur de förbättrades.

Det finns presentationer av de olika flygplanen i tävlingen och de är lite småbarnsliga, men de innehåller unikt material så det är ju alltid något. Ett annat inslag som känns mindre kul är en genomgång av de tio största flygarna som är presenterat på ett väldigt amerikanskt vis.

Sist ut är en fransk (?) kortfilm om Musse Pigg som åker runt i hela Paris för att leverera croissanter till ett café. Animationsstilen är väldigt o-Disney, men det i sig är lite småroligt faktiskt.


TRE SAKER

1. John Cleese har bidragit med sin röst till det engelska planet Bulldog. Andra kända namn bland rösterna är Stacy Keach, Brad Garrett, Teri Hatcher, Julia Louis-Dreyfus och Cedric the Entertainer.

2. Anthony Edwards och Val Kilmer gör rösterna till två plan som heter Echo och Bravo, vilken är en passning till deras roller i "Top Gun".

3. En uppföljare är planerad till 2014: "Flygplan 2: Räddningsstation" ska den heta enligt uppgifter just nu. Känns spontant lite väl hastigt att pytsa ut en till film nästan omedelbart, men den trailer som finns med i den här utgåvan indikerar i alla fall en helt annan film än "Flygplan" och det är ju positivt.


ANDERS JAKOBSON (2014-02-05)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
© Disney
Genre: Animerad
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2014
Bolag: Disney
Ljud: DTS-HD Master Audio 7.1
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
Extramaterial:
Animerad musikvideo: Franz sång, Regissörens plan, Bortklippta scener, Möt racingkaraktärerna, De tio största flygarna, Musse Pigg i Triumf-croissanten
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA