Bra uppföljare som hittar sin egen karaktär

FILMEN

När "Hitta Nemo" för tre år sedan släpptes på blu-ray för första gången skrev jag: I Pixars framtidsplaner ingår en uppföljare till "Hitta Nemo". Spontant känner jag att det kanske inte är helt nödvändigt, men å andra sidan brukar Pixar lyckas väldigt väl när de återvänder till tidigare karaktärer. Hur nödvändig är då "Hitta Doris"?

Tja, till en början känns filmen väldigt lik sin föregångare. Det är gott om passningar till sekvenser och karaktärer från förr, men så småningom börjar filmen hitta sin egen karaktär och även om det på sätt och vis handlar om ett liknande upplägg med en galen jakt från den trygga hemmiljön till en betydligt mer avvikande sådan blir det ändå inte samma historia en gång till. Detta tack vare en rad nya karaktärer samt att huvudfokuset flyttats.

Pallettfisken Doris (Ellen DeGeneres) som hjälpte clownfisken Marvin (Albert Brooks) att hitta sonen Nemo i förra filmen lider fortfarande av minnesförluster men har hittat sitt hem tillsammans med clownfiskarna. Låt gå för att hon glömmer saker stup i kvarten, hon minns i alla fall sina vänner och de står ut med henne. Men så kommer helt oväntat en ström av minnen från hennes barndom. Minnen av ett liv tillsammans med sina föräldrar och framför allt hur hon tappade bort dem. Hon blir övertygad om att föräldrarna fortfarande letar efter henne och hon minns till och med var de är. Typ.

Gänget tar hjälp av havssköldpaddan Crush för att färdas via havsströmmen till Kalifornien men där separeras de och Marvin ser Doris bli tillfångatagen. Historien upprepar sig, men Doris hamnar på ett marinlivsinstitut där hon lustigt nog känner igen sig och med hjälp av den halvsura men kluriga bläckfisken Hank (Ed O'Neill) fortsätter hon leta efter föräldrarna på institutet samtidigt som Marvin och Nemo försöker hitta Doris efter bästa förmåga.

"Hitta Doris" har ingen skurk men blir ändå ett spännande äventyr med mängder av underhållande scener. Bläckfisken Hank är ett extremt bra tillskott till karaktärsutbudet som visuellt kommer med något helt nytt samtidigt som hans ambivalenta attityd är riktigt rolig. Att Hank är en hejare på kamouflage är något som bidrar till komiska effekter under hela filmen. Ett par andra nya karaktärer av lite mindre slag, men som roar på helt andra sätt är två sjölejon spelade av Idris Elba och Dominic West vilket betyder att det är en liten "The Wire"-återförening vi får vara med om.

Jag har lite svårt att tro att "Hitta Doris" ska nå samma legendariska status som föregångaren, men det är en bra film och en bra uppföljare. Rent utseendemässigt tycker jag inte att filmen tar några gigantiska kliv framåt men det finns i och för sig scener som ser otroligt verkliga ut och - åter igen - bläckfisken Hank känns verkligen som något nytt. En bra Pixar-film - välgjord, rolig och med en lagom dos av emotionell tyngd under skratten.

3D-VERSION

Miljön i dessa havsdominerade filmer lämpar sig givetvis ypperligt för 3D. Djupet och lagren får en extra skjuts och upplevelsen blir något alldeles extra.


EXTRAMATERIALET

I vanlig Pixar-ordning ligger en ny kortfilm som visades i anslutning till huvudfilmen på bio med som bonus, och i det här fallet känns det som Pixar nått en helt ny nivå när det gäller hur verkligt de kan animera någonting - inte minst om man väljer 3D-versionen. Filmen "Piper" handlar om en liten havsfågel som ska ta det där viktiga steget och lära sig att hitta mat själv, vilket betyder att den måste knata ned till strandkanten och plocka snäckor som de stora fåglarna. Problemet är det stora läskiga havet som med sina vågor gör uppgiften hemsk. Men med hjälp av några eremitkräftor övervinner Piper sina rädslor. Snyggt gjort och en söt liten historia.

Och i vidare vanlig Pixar-ordning är det fullsmockat med extramaterial kopplat till "Hitta Doris". En del grejer är mycket givande medan annat känns som utfyllnad. Där kan man till exempel placera "Hitta Nemo berättad med Emojis" som är precis det.

En stor del av extramaterialet domineras av Pixars förkärlek till noggrann research som sträcker sig från den extremt komplicerade - ur animationssynvinkel - bläckfisken Hank till kranar och rör bakom stängda dörrar på ett marinmuseum. Från en ytterlighet till en annan. Givetvis får vi veta massor om filmen och hur både röster och musik spelades in. Vi tittar närmare på design och animationsteknik och för mer fördjupning finns nästan en timme med bortklippta scener inklusive introduktioner samt ett kommentarspår till filmen.


TRE SAKER

1. I dagsläget finns det inte någon tredje film planerad, men regissören Andrew Stanton säger att han inte kan utesluta att någon sådan kommer då nya karaktärer innebär nya möjligheter. Och visst, "Hitta Hank" skulle jag inte säga nej till...

2. Några andra nya karaktärer i filmen är Doris föräldrar Jenny (Diane Keaton) och Charlie (Eugene Levy) samt valhajen Destiny (Kaitlin Olson) och vitvalen Bailey (Ty Burrell).

3. Det finns en bonusscen efter eftertexterna där vi återser sjölejonen men även ett antal karaktärer från "Hitta Nemo" som vi kanske inte hade räknat med att se ännu en gång...


ANDERS JAKOBSON (2016-12-12)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (31)
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
© Disney
Genre: Animerad
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 3
Utkomstår: 2016
Bolag: Disney
Ljud: DTS-HD Master Audio 7.1
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
Extramaterial:
Piper, Marinlivsintervjuer, Bläckfisken som nästan knäckte Pixar, Vad var det vi pratade om?, En vanlig biltur, Animation och skådespeleri, Djupt i tången, Creature Feature, Kommentarer, Skejta och skissa med Deamer, Doris ledmotiv, Tuff dag på revet, Levande akvarium, Fiskpinnar, Trailers, Bortklippta scener, Hitta Nemo berättad genom Emojis
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (17/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA