Förhoppningsvis bara en tillfällig svacka

FILMEN

Att titta på en "South Park"-säsong är som att göra en nutidsorientering, fast några år bakåt i tiden. Eftersom serien är så pass snabbtillverkad har författarna möjlighet att blixtsnabbt göra avsnitt med aktuella referenser. Så vad hände 2006? Tja, Mohammedteckningarna upprörde muslimer runt om i värden, Oprah blåstes av en författare som skrivit en bok där han förvrängt sanningen om sig själv rejält, "Nanny"-programmen kom in i tv-rutorna, Al Gore var "viktig". Steve Irvin dog och någon lärarinna hade sex med en elev. Allt detta har letat sig in i olika avsnitt under denna säsong av "South Park".

Men allting börjar med att Trey Parker och Matt Stone dödar karaktären Chef. Isaac Hayes, som är Scientolog, ledsnade på serien efter Scientologavsnittet i säsong 9 och hoppade av. I avsnittet här har Chef gått med i "Super adventure club", men nu återvänt till South Park där allt han säger är väldigt, väldigt märkligt (att man klippt ihop nya fraser utifrån saker Isaac Hayes sagt under tidigare säsonger är ganska uppenbart). Till slut går Chef en blodig död till mötes, men överlever kanske i alla fall... Eller?

Parker och Stone är inte så diskreta med vad "Super adventure club" ska vara för något, och när man känner till historiken så blir det faktiskt riktigt kul.

Dessvärre är säsongen i sin helhet kanske den svagaste jag sett än så länge. Det är inte mycket som är kul och definitivt inga avsnitt som går till historien på grund av att de är roliga. Vissa avsnitt är dock extremt skruvade och absurda, som specialavsnittet om vår favoritflummare, handduken Towlie, som skriver sin självbiografi och hamnar i en kidnappssituation där skurken är kanske det sjukaste man kan tänka sig - nämligen Oprahs "mutta"... Skruvat var ordet.

Dock så tar sig säsongen kraftigt lagom till finalen med det otroligt avancerade dubbelavsnittet "Go God Go" där Cartman hamnar i framtiden och får stora problem när han busringer till det förflutna och ska övertala sig själv om att avstå från vissa handlingar. Framtidsvisionen med bland annat intelligenta uttrar är riktigt bra. Även det avslutande avsnittet "Stanley's cup" där Stan får ta hand om ett knattehockeylag är roligt, speciellt "trailermannen" som dyker upp då och då.

Jag har upplevt tillfälliga svackor tidigare i "South Park" så jag hoppas att det handlar om det även denna gång.


EXTRAMATERIALET

Ingenting, tyvärr. Bytet av bolag i Sverige har fått som följd att Trey Parker och Matt Stones minikommentarer numera inte finns att lyssna på. Skandal och extremt tråkigt...


TRE SAKER

1. "Nanny"-avsnittet "Tsst", där Cartmans mamma slutligen får kalla in Cesar "Mannen som talar med hundar" Millan för att få pli på sonen hör till ett av de bättre i säsongen.

2. Om du någonsin undrat hur "Family Guy" ser ut i "South Park"-tappning så finns svaret i denna säsong. Även självaste Bart Simpson dyker upp.

3. Inget julavsnitt denna gång, dock ett Halloweenavsnitt där Satan ska ha ett party finns med.


ANDERS JAKOBSON (2010-03-24)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (15)
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 3
Utkomstår: 2010
Bolag: Pan Vision
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: 4:3
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (19/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA