Wrestlingparodin är roligast denna gång

FILMEN

Säsongsboxarna med "South Park" har en tendens att vara lite ojämna. Ena gången kan de vara oerhört bra, medan andra lite svagare. Mitt intryck av säsong 13 är att den tillhör en av de svagare, men samtidigt är det lätt att komma ihåg roliga sekvenser i avsnitten bara genom att titta på titlarna. Man ska kanske inte klämma boxen i tre sessioner som jag gjorde utan ta ett avsnitt i taget. Jag vet inte, ibland fungerar det bra att bara sluka de 14 avsnitten rakt upp och ned.

Säsongen visades 2009 och tar så klart upp saker och personer som var extra aktuella då: Den ekonomiska krisen, pirater i Somalia, Kanye West, Jonas Brothers samt filmer som "Watchmen", "The Dark Knight" och "Avatar". Även tv-serier som "Ghost Hunters", "Whale Wars" och "Deadliest catch" får sig en känga.

Det roligaste avsnittet är nog "W.T.F." där killarna startar sin egen wrestlingfederation (Wrestling Takedown Federation) och tar "sportens" teatraliska ådra till sin spets. Satiriskt så det förslår, och satir har ju alltid varit ett ledord för "South Park".

Ett annat väldigt bra avsnitt är "The Coon" där Cartman blir en nattlig brottsbekämpare, Björnen, och får plötslig konkurrens av Mysterion. Professor Chaos dyker så klart upp igen.

Cartman är som alltid den som tar störst plats. Han blir eld och lågor när han får veta att det finns pirater i Somalia, och han tar i avsnittet "Dancing with Smurfs" sitt uppdrag som morgonmeddelandeuppläsare på alldeles för stort allvar, vilket utvecklar sig till ett smått urspårat avsnitt.

Mja, åter igen konstaterar jag att det finns mycket roligt i säsongen, men den övergripande känslan är ändå att den hör till en av de svagare.


EXTRAMATERIALET

Glädjande nog är extramaterialet tillbaka till denna box. Man kan se lite borttagna scener och får även titta in lite i South Park Studios och se hur arbetet går till med att skapa avsnitten. "South Park" är verkligen dagsfärskt i och med att det färdiga avsnittet laddas upp till tv-bolaget bara några timmar innan det ska sändas, och sen börjar man direkt på nästa veckas avsnitt.

Trey Parkers och Matt Stones minikommentarer finns åter igen att höra till avsnitten. På omslaget står det "Extended audio commentary on 'Margaritaville'" vilket betyder att vi får runt sju minuter kommentarer i stället för de vanliga fyra. Hur som helst är det som alltid kul att lyssna på dessa oerhört konkreta kommentarer.


TRE SAKER

1. Till säsong 13 började "South Park" sändas i widescreen och HD.

2. Avsnittet "Margaritaville" vann en Emmy i klassen "Outstanding Animated Program (for Programming Less Than One Hour)".

3. Det är många bra låtar med under säsongen, fast den roligaste är kanske Cartmans verison av Lady Gagas "Pokerface".


ANDERS JAKOBSON (2011-03-10)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (15)
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 3
Utkomstår: 2011
Bolag: Pan Vision
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Deleted scenes, Behind the scenes, Audio commentary
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (19/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA