Retrosnyggt om smart katt i natten

FILMEN

När "En katt i Paris" sätter igång och jag inser att den är dubbad till svenska utan möjlighet att trycka igång originalljudspåret funderar jag på om det var så smart. Är det verkligen en film för barn? Den känns lite vuxen med både ond bråd död och gangsters. Men när jag sett en stund så börjar jag i stället fundera på om det är en film BARA för barn? Knepigt.

Nästan lika knepig är storyn som knyter ihop ett antal lösa trådar till en och samma. Vi har en fiffig inbrottstjuv som gör sina kupper tillsammans med en katt, vi har en traumatiserad ung flicka som inte pratar men får glädje av sin katt (ja, det är samma katt), vi har en upptagen mamma till flickan som knappt hinner med sitt barn eftersom hon är en poliskommissarie på jakt efter en gangsterboss som hade ihjäl hennes man, vilket jag antar traumatiserade flickan till stumhet.

Det är när flickan en natt följer efter sin katt när den smyger ut i natten till sitt andra hem hos inbrottstjuven som alla trådar knyts ihop.

Även om jag inte riktigt blir på det klara vem som egentligen är målgruppen för denna franska animerade film (sannolikt är det hela familjen) så gillar jag den. Det är en vackert gjord, handanimerad sak, som känns lite retro men ändå modern. På alla sätt och vis en sevärd sak.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Filmen är bara strax över en timme lång.

2. Animationsstilen påminner emellanåt lite om Per Åhlins ("Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton") men fransmännen har lekt mer med perspektiven som är lite skeva med filt.

3. Filmen har nominerats till både en Oscar och en César men utdelningen har varit dålig.


ANDERS JAKOBSON (2012-07-06)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Folkets bio
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (23/1):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN DECEMBER
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA