Trevlig men inte tillräckligt djupgående

FILMEN

Det är aningens beklämmande att hunden Snobben blivit huvudperson här i Sverige i den serie som i original heter "Peanuts". Den egentliga huvudpersonen är ju Charlie Brown, eller Karl på svenska, den grubblande och olyckliga pojken. Det förklarar den här dokumentärens originaltitel "Who are you, Charlie Brown?" då Karl har anledning att ställa sig den existentiella frågan. Den alltigenom problemfria och fantasifyllda hunden skulle aldrig ställa sig frågan "Vem är du, Snobben?". Men nu heter filmen så.

Dokumentärens huvudperson är förstås seriens skapare Charles M. Schulz (1922-2000). Den knappt timslånga filmen ger en ganska bra bild av Schulz liv och hur hans serie speglade hans eget liv. Det är dock ingen rak dokumentär utan den här berättelsen, som till stor del berättas av intervjuade personer som både är släkt, vänner och kollegor men även andra tv-, film- och popkulturella personer samt figurer som jag inte riktigt vet varför de är med - många säger nämligen ganska banala saker som "vem som helst" kunde ha sagt, varvas med en nygjord animerad "Snobben"-film där Karl får i skoluppgift att skriva en essä om vem han är, vilket ställer till det för grubblaren. Filmens egentliga uppgift är att ta oss till till de olika karaktärerna i serien och presentera dem.

Jag har läst min beskärda del av "Snobben" genom åren men det kan nog vara värt att återuppleva serien i väldigt vuxen ålder. Det må vara en serie för barn, men det är nog framför allt en serie för vuxna. Dess kvalitet och betydelse går dock inte att missa.

Dokumentären har fått viss kritik för att den på ett retrospektivt sätt framställer Schulz som en serieskapande man som avhandlade frågor som rasism, feminism och till och med HBTQ i sin serie. Det ligger väl en viss sanning i det, men frågan är om det är så uttänkt och planerat som dokumentären gör gällande. Det finns även en kristen aspekt på serien som utelämnas helt. En dokumentär som har en speciell agenda, alltså.

Jag hade gärna gått djupare in i skapandet och kanske hört fler kollegiala röster än vissa skådespelare och liknande som bara säger självklarheter. Men det här är en rätt trevlig timme ändå.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Serien "Snobben" började publiceras 1950 (och föregicks av "Li'l Folks" i ungefär tre år). 1999 hade Charles M. Schulz fått försämrad syn, en stroke och ett cancerbesked och beslöt sig för att pensionera sig och ritade de sista serierna. Den absolut sista söndagssidan publicerades dagen efter hans död i februari 2000. Det var Schulz önskan att serien inte skulle fortsätta med andra tecknare och så har det blivit.

2. En avgörande faktor för seriens framgång var tv-filmen "A Charlie Brown Christmas" (1965). Trots att CBS inte trodde på filmen blev det en braksuccé som fortsatte med andra högtidsspecialer och animerade filmer.

3. Den senaste långfilmen kom 2015 ("Snobben: The Peanuts Movie") och hade ett 3D-aktigt utseende men var ändå väldigt trogen förlagan.


ANDERS JAKOBSON (2021-06-28)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin dokumentär
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dokumentär
Format: Streamat
Utkomstår: 2021
Bolag: Apple TV+
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.85:1
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA