Denna underbara kub som alla vill lösa

FILMEN

Rubiks kub kom under 80-talet. Jag var tonåring då och försökte väl lite halvhjärtat lösa den men lyckades aldrig få ihop mer än en sida. Förutom de gånger jag använde en skruvmejsel och petade loss alla bitarna och sen satte ihop den igen. Jo, jag fuskade.

För några år sedan när dottern och en kompis till henne hittade en kub och började testa med den så bestämde jag mig för att jag skulle lära mig lösa den. På riktigt. Jag hittade en beskrivning på nätet och det slutade med att jag satt hela den lördagskvällen och försökte lösa kuben. Och jag lyckades. Det gick inte snabbt och jag var tvungen att titta på beskrivningen men jag löste den. Ganska snart efter detta skulle jag åka med familjen till Dubai på semester och då det var en ganska lång flygning dit bestämde jag mig. Detta är flygningen som jag ska lära mig kuben på. Och det gjorde jag. När jag kom fram så kunde jag lösa kuben utan att titta på beskrivningen.

Under den närmaste tiden efter såg jag till att lösa kuben minst en gång per dag. Jag ville att det skulle sätta sig och det gjorde det. Nu kan jag lösa kuben på under en minut (om det inte strular till sig) och det är jag riktigt nöjd över.

Sen hittade jag dokumentären "The Speed Cubers" på Netflix. Den handlar om Feliks och Max som tävlar i att lösa kuben. De har båda haft eller har världsrekordet. Faktum är att när det gäller 3x3-kuben (när det är 3x3 bitar på varje sida av kuben) så har dessa två herrar haft rekordet under de senaste tio åren. Vad löser de kuben på då? Ja, de är ju lite bättre än vad jag är. De löser kuben på ungefär 6,5 sekunder. Faktum är att man knappt ser själva kuben när de går loss. Det bara smattrar till och sen är det klart. Mycket imponerande.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Max är även världsmästare i kuberna 4x4, 5x5, 6x6 och 7x7.

2. Något som är viktigt när man ska vara snabb på en kub är att man har en väloljad kub som snurrar smärtfritt.

3. Nu måste gå och öva lite. 45 sekunder kanske man kan komma ner i...


HANS-ÅKE LILJA (2021-01-29)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin dokumentär
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dokumentär
Format: Streamat
Utkomstår: 2020
Bolag: Netflix
Tema: Netflixoriginal
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
RECENSERAT DENNA DAG (24/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA