Magin lever vidare efter 20 år

FILMEN

Förra årets stora återföreningsjippo var när de fem skådespelarna från "Vänner" träffades för att prata gamla minnen, gå runt i kulisser och möta kollegor och fans. Det var, trots sin gråtmildhet, ett oväntat engagerande program som banade väg för liknande återföreningar. Jag misstänker att många fler kommer att dyka upp under de närmaste åren, men först ut är "Harry Potter"-sviten med dess skådespelare och andra involverade.

Upplägget är snarlikt till en viss del. Det som verkligen skiljer sig är att inga externa fans eller kollegor som inte varit med i filmerna är med, utan det är enbart ett 20-tal skådespelare och filmernas regissörer och producent som medverkar. Det är svårt att säga om det hade blivit bättre av att inkludera andra människor eller att intervjuas inför publik så som var fallet med "Vänner"-gänget, men det här upplägget gör det hela till ganska intima samtal i olika grupperingar där vi tittare får vara med som flugan på väggen. Eller som någon som sitter under en osynlighetsmantel, för att prata Potter-språk.

Återföreningen vilar på att det är 20-årsjubileum av seriens start och då var ju barnen bara barn. I dag är trion Emma Watson, Daniel Radcliffe och Rupert Grint i 30-35-årsåldern och lika många år har gått sedan filmsviten gjordes som de la på den. Det är klart att "Harry Potter" är en stor del av deras liv och det framgår tydligt vad de lärde sig och vilka vänskapsband de knöt till varandra och andra i produktionen. Stundtals blir det gråtmilt även här, framför allt när man berör vilka skådespelare som dessvärre lämnat jordlivet sedan serien gick i mål för tio år sedan.

Allting berättas kronologiskt från film ett till film åtta och på ungefär 100 minuter blir det förstås inga detaljerade djupdykningar, men jag tycker ändå att väldigt mycket intressant kommer fram under de olika samtalen och intervjuerna. Precis som i "Vänner"-fallet blir jag oerhört sugen på att se om filmerna och då kanske med ett lite mer vuxet fokus. Det är spännande att se hur filmerna blir successivt allt mörkare och allvarliga ju äldre barnen blir. Allra tydligast är det i övergången till film tre, "Harry Potter och fången från Azkaban", när Alfonso Cuarón tog över registolen.

Är man ett "Harry Potter"-fan har man förstås redan sett den här återföreningen, men jag gillade vad jag såg och precis som i "Vänner"-fallet är det oerhört enkelt att sugas in i samtalen. Tiden rusar iväg snabbt.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. J.K. Rowling medverkar inte i något nyfilmat material utan hennes citat kommer från något filmat 2019. Om det beror på att hon tackat nej till att medverka på nytt eller om hon sitter i frysboxen efter vissa klumpiga uttalanden låter jag vara osagt.

2. Trion konstaterar att de ursprungligen inte förstod att alla vuxna runt omkring dem var gräddan av brittisk skådespelarelit, men att polletten trillade ned så småningom. Det är en imponerande lista av aktörer, helt klart.

3. Jag skrev det i samband med "Harry Potter och Dödsrelikerna - Del 2" att det är smått unikt att i princip hela skådespelaruppsättningen var den samma under tio år. Det framgår här att Emma Watson var på väg att hoppa av vid något tillfälle, men det var ju tur att det inte blev så.


ANDERS JAKOBSON (2022-01-05)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (8)
20 senaste recensionerna i kategorin dokumentär
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dokumentär
Format: Streamat
Utkomstår: 2022
Bolag: HBO
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.85:1
RECENSERAT DENNA DAG (20/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA