Smakar det kostar det mer än man tror

FILMEN

Ibland önskar man att man kunde remixa filmer. Bara gå in och peta lite för att ändra på små detaljer som skulle skapa stor förändring. I fallet med "The Menu" kommer vi någonstans till en punkt där filmen tappar mig lite grann, där den går över en gräns som gör att elegansen och den unika tonen som utgjorde den första halvan inte bibehåller skärpan under den andra. Det är ju synd, för i det stora hela är "The Menu" en smakfull sak.

Inledningsvis träffar vi Tyler (Nicholas Hoult) som köpt en plats på den unika middag karismatiska och respektingivande stjärnkocken Slowik (Ralph Fiennes) ska ha på sin restaurang, givetvis belägen på en privat ö. Tyler är en fanboy och smått besatt av Slowik och den gastronomi han representerar. Tylers date, Margot (Anya Taylor-Joy) är inte lika road eller tagen av situationen. Tillsammans med tio andra gäster åker Tyler och Margot till ön. Det är allt från Hollywoodstjärnor, matkritiker och nyrika affärsmän i sällskapet. Alla med plånböcker som klarar av svidande notor. Middagen kostar nämligen $1250 per näsa.

Redan under den korta rundvandringen på ön, lett av den otroligt samlade Elsa (Hong Chau), börjar vi ana att restaurangen och omgivningen är något speciellt och när de gastronomiskt komplicerade rätterna börjar serveras och presenteras av köksmästaren själv stärks tanken ytterligare. Tyler njuter men Margot är tveksam, lite som om något inte stämmer, och i rätt efter rätt blir allting mer skruvat och underligt personligt och till slut farligt. Under alla omständigheter ingen vanlig middag.

Det är inga svårigheter att köpa Ralph Fiennes som stram och hård köksmästare trots att han inte förvandlas till någon skrikande och svärande Gordon Ramsey-figur. Snarare är han nästan obehagligt samlad, vilket genomsyrar hela personalstyrkan och stämningen i restaurangen. Men under ytan finns något helt annat.

Med lite remix hade "The Menu" kunnat bli en riktig kalasfilm. Nu stannar den vid att vara bra och lite udda men jag tycker som sagt att den tar några felskär som inte riktigt faller mig i smaken. Jag har även lite svårt för den här extremt svarta humorn som finns med i mixen. Jag upplever den nästan alltid som något luddigt. Här hade jag önskat att filmen stannat kvar i thrillerkategorin hela vägen. Det är dock något fascinerande med den här matporren som är både aptitlig och urfjantig på samma gång. Jag garanterar dock att de flesta som ser filmen kommer att börja salivera till en specifik rätt. För mig är det ingen tvekan om vilken av dem man verkligen vill äta.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Manusförfattaren Will Tracy fick idén till filmen när han var på bröllopsresa i Norge och åt på en finrestaurang på en privat ö och insåg att de var fast på ön tills måltiden var över.

2. Bland filmens alla producenter hittar man duon Will Ferrell och Adam McKay.

3. Punkten när filmen går in i ett mörkare och obehagligt personligt skede innefattar även något så vardagligt som tortillabröd.


ANDERS JAKOBSON (2023-01-13)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: Streamat
Utkomstår: 2023
Bolag: Disney+
Tema: Mat och matlagning
Ljud: DTS-HD Master Audio
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
THRILLERNA