Otydlig dramathriller som inte fungerar

FILMEN

"Manodrome" skulle kunna säljas in som: "För fans av 'Taxi Driver' och 'Fight Club' men som är beredda på att bli besvikna för att filmen absolut inte matchar varken 'Taxi Driver' eller 'Fight Club'". Det är kanske elakt men dessvärre sant.

Jesse Eisenbergs huvudperson Ralphie är precis som Travis Bickle och Narrator en tickande bomb som bara är sekunder från att explodera. Ralphie har blivit av med jobbet, vilket är extra olyckligt när hans flickvän Sal (Odessa Young) är höggravid. För att få in lite pengar kör han taxi enligt Uber-modellen och när han inte jobbar står han på gymmet och lyfter skrot för att bygga upp sin kropp. Hans pillertrillande kompis Jason (Philip Ettinger) berättar om några vänner han har som kan hjälpa Ralphie att komma på fötter igen. Han träffar dessa och introduceras till Dad Dan (Adrien Brody), en karismatisk ledartyp som verkar förstå vad Ralphie går igenom.

Snart är Ralphie involverad i vad som bara kan beskrivas som en manskult som drivs av kvinnofientlighet och toxisk maskulinitet och Ralphie uppmanas att lämna sin flickvän, vilket han så småningom gör men den sorts frigörelse han genomgår leder bara till en rad våldshandlingar utan någon logisk förklaring.

...i alla fall inte för tittaren. Det är inte jätteenkelt att förstå huvudpersonens motiv och utveckling i denna stundtals intressanta men i sin helhet luddigt otydliga historia. Det finns kanske någon tanke i botten här om incelrörelsen kombinerat med raseri och frustration, men genomförandet är inte optimalt. Jag vill inte lägga någon skuld på varken Jesse Eisenberg eller Adrien Brody som ändå gör ganska minnesvärda karaktärer, men det är för mycket i "Manodrome" som helt enkelt inte fungerar för att två godkända insatser av stabila skådespelare ska rädda filmen.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Filmen är skriven och regisserad av sydafrikanska John Trengove och det är hans första engelskspråkiga film.

2. Under eftertexterna spelas en låt av den sydafrikanska artisten Nakhane som gjorde huvudrollen i John Trengoves förra film film "Inxeba/The Wound".

3. 2,31 meter långa Gheorghe Muresan, från självaste Transylvanien, gör en liten roll i filmen. Hans huvudsakliga karriär har varit som basketspelare där han enligt uppgift med några millimeters marginal är den längsta person som spelat i NBA.


ANDERS JAKOBSON (2024-04-12)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: Streamat
Utkomstår: 2024
Bolag: SF Anytime
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.85:1
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA