Stundtals gripande om sorg

FILMEN

Felicia Maxime och Zara Larsson spelar systrarna Agnes och Julia. De är inte varandras motsatser, men de är olika. Julia, den äldsta, är utåtriktad och har trots sin unga ålder varit med om mycket. Agnes är mer tillbakadragen men inte alls introvert. Hennes passion ligger i teatern.

Dagen innan sin födelsedag gör Agnes en audition till en skolpjäs och får lite senare på dagen veta att hon fått huvudrollen, men kvällen och natten ska solkas av en tragedi av värsta sort. Det är Valborg och Julia har tjatat sig till att få gå på fest med Agnes som ett sorts förkläde, och mamma Carina (Ida Engvoll) har motvilligt gått med på det då Julia har haft problem med alkohol tidigare. På natten kör Julia i väg i sin pojkvän Noels (Edvin Ryding) bil och blir påkörd och dör.

Agnes vet inte hur hon ska hantera sorgen och det blir inte lättare av att hon blir lämnad ensam då Carina åker iväg till sin egen mamma (eventuellt spelad av Katrin Sundberg i tantperuk och utan repliker) för tröst. Agnes trycker undan sina egna känslor och blir Julia genom att använda hennes kläder, sminka sig som henne och umgås med hennes kompisar - och givetvis Noel - men det är en förvandling som ingen mår bra av, speciellt inte som det finns en mörk hemlighet som Agnes inte känner till.

"En del av dig" tacklar den svåra situation som uppstår när ett ungt liv rycks från oss och föräldrar, syskon och vänner hamnar i en bottenlös sorg som inte går att skjuta åt sidan och ignorera. Ämnet har avhandlats tidigare men "En del av dig" har en lite annorlunda vinkel på det hela vilket gör filmen intressant och stundtals gripande. Lite lätt kritiskt knorrar jag under filmens gång att manusförfattaren Michaela Hamilton gjort det lite lätt för sig genom att skriva bort Ida Engvolls mammakaraktär ur handlingen under en stor del av filmen, men i efterhand inser jag att det är ett ganska bra sätt att skildra Agnes ensamhet i sorgen och ge ett motiv till hennes förvandling.

Felicia Maxime bär upp filmen och ett smart sätt att skildra hennes mående ges via de utdrag ur den pjäs hon övar på och slutligen spelar. Monologen säger en hel del och det stärker även Maximes insats som skådespelerska.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Det är vad jag kan se Zara Larssons dramadebut och även om hon försvinner ur filmen ganska tidigt tycker jag att det vi får se vittnar om en talang för skådespeleriet. Kan det bli en större roll nästa gång?

2. Det är även regidebut för Sigge Eklund som numera mest kanske är känd som poddare, men givetvis har gjort allt möjligt under sin karriär. Regirollen kommer inte alls som någon överraskning.

3. Jag känner att Ida Engvoll är lite för ung för att vara mamma till systrarna och mycket riktigt - utifrån de verkliga åldrarna var Engvoll tolv år när hon fick Zara Larsson... Men å andra sidan spelar Larsson en roll som är kanske åtta år yngre än vad hon själv är och i så fall skulle Engvolls egentliga ålder kunna fungera.


ANDERS JAKOBSON (2024-06-03)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: Streamat
Utkomstår: 2024
Bolag: Netflix
Tema: Netflixoriginal
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.00:1
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA