Lågbudgetbagatell med dubbelsvenskt

FILMEN

Det är ju ingen höjdarfilm man väntar sig när man stoppar i äventyrsrafflet "Amasonkvinnornas Guld" från 1979. Även om regissören är Mark L. Lester, som senare skulle ge oss odödliga klassiker som "Commando" och "Class of 1984", så finns det säkert en anledning till att filmen hållit sig någorlunda obskyr.

En av Sveriges hyfsat ofirade stoltheter, Bo Svenson från Götelaborg, spelar upptäcksresanden Tom Jensen som får besök av en man som säger sig funnit de försvunna sju guldstäderna i den sydamerikanska djungeln vid Amazonflodens delta. (Amazonfloden har för övrigt inget delta.) Efter detta avslöjande blir mannen mördad av två amasonkvinnor som sedan tar sina egna liv för att säkerställa hemligheten. (Att amasonkvinnor hör till grekisk mytologi och inte har någon relation till Amazonfloden bryr vi oss inte om i dag.)

Tom och en annan kille beger sig givetvis till djungeln för att försöka hitta skatten innan den skurkaktiga knarkbaronen Blasko (Donald Pleasence) finner den. Givetvis hamnar de i klorna på en by amasonkvinnor som vaktar städerna, och de använder bara män till att avla fler kvinnor... alla andra dödar de.

Det stora nöjet med den här filmen är Bo Svenson och hans ständiga sarkastiska kommentarer. Han har uppenbart kul i den här filmen, men generellt sett är det inte så värst bra. Svensk nummer två i filmen, Anita Ekberg, spelar amasonernas ledare utan någon nämnvärd inlevelse. Donald Pleasence har väl aldrig varit en särskilt bra skådespelare, men sköter sig bra här med de material han har att jobba med.

Actionscenerna är ganska taffliga - och inte på ett särskilt underhållande sätt - och tack vare att det hela är en tv-film så är det snålt med blod och helt fritt från tuttar och svordomar. Som exploitation sett är det med andra ord väldigt tamt. Typiska ologiskheter för den här typen av manus ligger utspridda över speltiden, men leder här mer till suckar än fniss. En bagatell för de lågbudgetfrälsta som även de snabbt kommer att glömma.


EXTRAMATERIALET

Trailers för andra filmer från Studio S.


TRE SAKER

1. Amasonkvinnorna i den grekiska mytologin symboliserade hur de inte ska vara i samhället. Kvinnor ska vara passiva och hemmavid, och inte vara ute och kriga. Därför handlade många historier om hur grekiska krigare övervann amasoner.

2. Det är verkligen jättesvårt att förlika sig med stavningen "amason", som är helt korrekt svenska och inte ska förväxlas med någonting som heter "amazon".

3. En lång, detaljerad och humoristisk sågning av filmen, som ni borde läst i stället för den här, finner ni på Jabootu.net.


HENRIK ANDERSSON (2012-05-08)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin Äventyr
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (21/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA