Ondskan i halloweenmask

FILMEN

"Halloween" är John Carpenters tillskott i samlingen galna mördare. Denna har sedan efterföljts av filmserier som "Fredagen den 13:e" och "Terror på Elm street" där Jason och Freddy härjar.

Här är det Michael Myers som löper amok och har ihjäl ungdomar. Det hela börjar med att han som barn kommer på sin syster att ha sex i familjens vardagsrum. Han går då helt sonika in och hugger ihjäl henne. Han grips sen och spärras då in på mentalsjukhus.

15 år senare (på Halloween) rymmer han och tar sig tillbaka till sin hemstad. Där får han syn på Laurie Strode som spelas av en mycket ung Jamie Lee Curtis och av någon anledning bestämmer han sig för att ha ihjäl henne.

Det är här Halloween skiljer sig lite från "Fredagen den 13:e" och "Terror på Elm street" för medan Jason och Freddy har goda skäl att vara förbannade känns det inte lika självklart varför Myers är sur och vill ha ihjäl folk. Är han bara galen eller finns det något mer? I första filmen får man nöja sig med att tro att han är galen…

Hur som helst har han ihjäl en hel del ungdomar i sin jakt på Laurie som, och detta kommer väl knappast som en överraskning, överlever filmen. Myers själv blir skjuten av doktor Sam Loomis som spelas av Donald Pleasence. När Sam sen ska undersöka Myers kropp är Myers naturligtvis borta.

Både Curtis och Pleasence gör bra ifrån sig även om Pleasence ibland känns lite som om han överspelar rollen som doktor Loomis. Visst, han ska vara upprörd när hans patient har rymt och mördar folk på löpande band men det blir ibland lite för mycket.

Myers själv ser väldigt ond ut i sin Halloween-mask och förskärare. Faktum är att han när det gäller att se grym ut spöar både Jason och Freddy.


EXTRAMATERIALET

Filmen saknar extramaterial.


TRE SAKER

1. I filmen sägs det att Myers har suttit inspärrad i 15 år och under den tiden mest suttit och stirrat ut i tomma intet. Trots detta har han inga som helst problem med att stjäla en bil och köra iväg. Hur han lärt sig köra bil avslöjas dock inte…

2. Då filmen hade en så liten budget fick skådespelarna ha på sig sina egna kläder. Man hade helt enkelt inte råd med en kostymavdelning.

3. Från början skulle filmen heta "The Babysitter Murders" och Myers bära en clownmask.


HANS-ÅKE LILJA (2007-09-08)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (12)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (1/3):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA