Ett ”Twin Peaks”-fans våtaste dröm

FILMEN

Om det inte hade varit så att "Twin Peaks" redan letat sig ut på marknaden i tre DVD-boxar - säsong 1, säsong 2 - del 1, säsong 2 - del 2 - så tror jag faktiskt att jag hade gråtit av lycka nu när guldboxen kommit ut. Så fantastisk är den.

Inte bara att man får hela säsongen i samlad form, boxen innehåller även exemplariskt extramaterial, vilket jag skriver mer om nedan. Ett "Twin Peaks"-fans våtaste dröm.

På baksidan av boxen finns ett citat från David Lynch som bekräftar detta: "I think this is a great definite Twin Peaks gold set", vilket i och för sig är ett ganska meningslöst citat. Jag menar hur många olika "Gold box editions" finns det?

Jag har redan skrivit många ord om David Lynch och Mark Frosts "Twin Peaks" och hänvisar till säsongsboxrecensionerna ovan för en mer detaljerad genomgång av handlingen, men i korta drag kan man beskriva den enligt följande:

En liten småstad i nordvästra USA skakas av ett mordfall när den populära studenten Laura Palmer hittas död. FBI sänder karismatiska och mycket speciella agenten Dale Cooper för att assistera den lokala polisstyrkan. Cooper har stött på mördaren tidigare och har sina högst personliga metoder att utreda fallet.

När Cooper och sheriff Harry S. Truman börjar nysta i Laura Palmers liv kommer allt mer hemligheter och mysterier upp till ytan, samtidigt som olika maktkrafter i Twin Peaks slåss om kontrollen i staden via rävspel och konspirationer.

Allt som mordgåtan går mot sin lösning blir Cooper allt mer förtjust i Twin Peaks, men allt tar en vändning när en före detta kollega rymmer från mentalsjukhus och inleder en djävulsk lek med vår hjälte.

Ungefär så mycket tycker jag räcker om själva handlingen. Tjusningen med serien är att när den kom så var den verkligen något annorlunda i tv-utbudet, som sannolikt lade en grund för lite mer mystiska serier som "Arkiv X", "Lost" och "Heroes". Än idag är "Twin Peaks" en unik tittupplevelse som håller hela vägen.

Kombinationen av spännande polisarbete, färgstarka karaktärer och alla deras hemligheter, rolig dialog, seriens egen mytologi, udda berättarteknik, suggestiv musik och originella anslag gör "Twin Peaks" till den bästa serie jag sett på tv. Nu är det lätt för mig att säga så eftersom jag älskat serien sedan den visades på svensk tv för första gången tidigt 90-tal, men jag är övertygad om att nya generationer kommer att uppskatta den också, speciellt nu när man kan få tag på den i sin helhet i en sådan här exemplarisk och prisvärd guldbox.

Årets DVD-julklapp.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialskalaset i denna guldbox börjar redan på första skivan. Här kan man välja att se pilotavsnittet i originalutförande och i den internationella version som behandlades som en egen film. Det var väl den versionen som gick att hyra i Sverige på 90-talet.

Här finns det en extra kvart på slutet som löser mordfallet med en rad för mig nya scener och som definitiv avslutning Röda rummet-scenen från lite längre fram i serien.

Det märks att det här slutet var något Lynch/Frost kastade ihop lite kvickt men det är ändå lite intressant då Mike, den enarmade mannen, är med och har en monolog som dök upp först långt senare i säsong 1.

För mig känns det helt absurt efter nästan 20 år med "Twin Peaks" se dessa helt nya scener. Overkligt!

När man sedan kör igång serien kan man se alla avsnitt med "Log lady introductions", några som inte funnits tillgängliga i sin helhet på de tidigare DVD-utgåvorna.

På den nionde skivan finns det något som kallas "Lost and found" som innehåller fyra bortklippta scener (det förklaras innan att förr i tiden slängdes allt som inte behövdes) och en samling med produktionsdokument. Precis som med allt annat extramaterial i boxen så förklaras det duktigt innan inslaget vad det är för något.

Den tionde och sista skivan i boxen är en riktig godbit för alla fans, precis vad man längtat efter. Både fräscht material och riktigt obskyrt arkivmaterial som jag lovar att de flesta aldrig sett tidigare.

Det börjar med "A slice of Lynch", ett halvtimmeslångt samtal (från 2007) mellan David Lynch, Kyle MacLachlan, Mädchen Amick och John Wentworth (Lynchs assistent) givetvis över ett par koppar svart kaffe i vita koppar och nygräddad körsbärspaj.

Det är ett mycket intressant samtal där de inblandade ställer frågor fram och tillbaka och man får höra en hel del spännade saker från Lynch där han berättar om hur han bland annat kom på det Röda rummet och Bob. Så bra att man längtar att det hade varit längre

Därpå följer en lika färsk dokumentär - "Secrets from another place: Creating Twin Peaks". Det är en nästan två timmar (!) lång titt på serien i fyra delar; piloten, säsong 1, musiken och säsong 2. Många av skådespelarna och andra väsentliga personer medverkar i dokumentären, dock inte David Lynch. Mark Frost är däremot med och eftersom han faktiskt har lika stor del i "Twin Peaks" framgång och originalitet känns det ganska rättvist faktiskt. En bra dokumentär man kan återkomma till ett par gånger.

Sen börjar vi lite smått komma in på arkivmaterialet. 1990 var Kyle MacLachlan värd för "Saturday Night Live" från vilket vi får se hans inledande monolog (i vilken han avslöjar vem mördaren är - inte den riktiga alltså) vilket får lite oanade följder eftersom detta var mitt i serien.

Sen får vi en fantastisk sketch, en mycket lyckad och kärleksfull parodi på "Twin Peaks" i vilken en mördare har erkänt, men Agent Cooper vägrar gå med på det och hänvisar till sina speciella metoder. Jag såg den här sketchen när det begav sig och den var precis så rolig som jag mindes den. Måste ses!

Tillbaka till nutiden lite kvickt för att gå på "Twin Peaks Festival". Sedan 1993 har en fanfestival hållts i trakterna där serien spelades in. Inget massivt konvent utan en handfull entusiaster som träffas, åker på guidad tur, har tibetansk stenkastning, utklädningstävling och träffar medverkande från serien, i detta fall Kimmy Robertson (Lucy Moran), Phoebe Augustine (Ronette Pulaski) och Jan D'Arcy (Sylvia Horne). Kanske inte de hetaste kändisarna.

I anslutning till detta får vi också en interaktiv karta över några av de mest ikonartade platserna i serien. Här får vi se hur de ser ut i verkligheten, idag. Tjusigt nog har man lyckats hitta precis samma kameravinklar vilket gör det otroligt lätt att känna igen sig. Den här genomgången bjuder på en hel del överraskningar som till exempel huset som exteriört fick representera Martells stuga, interiört är The Great Northern Hotel.

Avslutningvis - "The Black Lodge archive" - som är en samligen av diverse obskyrt material. Allting inleds med videon till låten "Falling", vilken är ledmotivet till "Twin Peaks" med text av Lynch och sång av Julee Cruise. Inte så oskyrt men däremot är nästa inslag det så det förslår. Här får vi se japanska reklamfilmer för kaffe med Agent Cooper och gänget. Det är ett antal halvminutslånga klipp som tillsammans berättar en historia om hur en japansk agent (?) söker hjälp av Cooper för att hitta en kvinna som fastnat i The Black Lodge. Otroligt underhållande, jag skrattar hela tiden, samtidigt som jag grinar lite illa åt hur serien sålde sig på det här viset.

Vidare en samling bildgallerier där den stora höjdpunkten är Richard Beymers (Ben Horne) privata bilder. Mycket snygga, till större delen svartvita foton som jag skulle älska att ha i enorma förstoringar.

Därefter - ja, det är inte slut än! - kommer ett antal småklipp som till en början är promos och tv-spottar men sen blir lite allt möjligt konstigt, från skämtsamma promos när serien bytte sändningsdag till en hälsning till soldaterna i Mellanösten.

När säsong två gick kunde man efter varje avsnitt ringa ett telefonnummer för ledtrådar. Här får vi höra de telefonmeddelanden man fick tillbaka. Det är Lucy som svarar och pratar mest men i varje meddelande kommer det in en hemlig röst som kommer med den mest rafflande informationen. Tyvärr måste jag säga att så värst många ledtrådar får man inte, utan det är mest sammanfattningar av vad som har hänt i veckans avsnitt. Hade jag ringt dessa betalsamtal när det begav sig hade jag blivit skapligt besviken.

Och så slutligen ett par korta meddelanden från Lucy som visades när avsnitten gick till reklam, meddelanden i stil med "Dags för en munk - 'Twin Peaks' är snart tillbaka!". Lite fånigt, men så obskyrt!
Som en liten trevlig bonus får man även ett guldkuvert med samlarvykort. Riktigt snygga bilder på klassiska scener ur serien.

En fantastisk box alltså. Det enda magsura är att inget extramaterial - med undantag för "The Log Lady introductions" - har följt med från de tre boxar som redan finns ute. Men det känns som en petitess faktiskt.


TRE SAKER

1. Klassisk scen #1: Konstapel Andy Brennan kliver på en planka som slår honom hårt i huvudet varvid han stapplar omkring och nästan faller omkull en bra stund.

2. Klassisk scen #2: Den tibetanska stenkastningen. Say no more!

3. Klassisk scen #3: Seriens absolut sista scen. Oväntad och originell.


ANDERS JAKOBSON (2007-11-24)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (12)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 10
Utkomstår: 2007
Bolag: Paramount
Ljud: Digital dolby 5.1, Digital dolby 2.0
Bild: Full frame 4:3
Extramaterial:
Pilotavsnittet (original och internationell version), Log lady introductions, Borttagna scener, Produktionsdokument, A slice of Lynch, Secrets from another place, Return to Twin Peaks, Interaktiv karta, Saturday Night Live (monolog och sketch), unikt arkivmaterial, Samlarvykort
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA