Du kan lita teknikens under

FILMEN

Relationen Netflix och Stephen King har i och med "Mr Harrigans telefon" resulterat i sammanlagt fyra långfilmer (övriga är "Geralds lek", "1922" och "In the Tall Grass") samt via distribution den första och enda säsongen av "Dimman". Den sistnämnda har jag inte sett och i och med att den inte fortsatte så utesluter jag den i min analys som säger att relationen hittills varit bra. "In the Tall Grass" är möjligen ingen favorit, men ändå en hyfsad film, men sämst av de fyra.

Ovanstående är ett ganska krångligt sätt att komma fram till att den senaste i raden, "Mr Harrigans telefon", är en bra filmatisering av en hyfsat färsk novell. Den ingår i samlingen "Blod säljer" som kom 2020 och har till sitt upplägg vissa likheter med novellen "Låga män i gula rockar" (filmad som "Hjärtan i Atlantis") och den just nu aktuella tegelstensromanen "En saga", nämligen relationen mellan en äldre man och en ung pojke. Mr Harrigan (Donald Sutherland) är en miljonär som slagit sig ned i en liten håla i Maine. Efter att ha hört unga Craig (så småningom spelad av Jaeden Martell) läsa i kyrkan anlitar han pojken för att läsa böcker för honom. Mr Harrigans ögon är inte vad de har varit och Craig får givetvis betalt för besväret och en billig skraplott som bonus några gånger per år.

Åren går och Craig är på plats tre gånger i veckan och läser, bok efter bok. Samtidigt börjar han high school och hamnar på en mobbares (Cyrus Arnold) skitlista från dag ett och Craig rådfrågar Mr Harrigan om hur man hanterar de som vill en illa. Mr Harrigan har råd. Han har inte kommit dit han är genom att vara snäll och foglig hela tiden och när Craig forskar lite kring sin arbetsgivare inser han att han är en tuff affärsman som man inte ska stöta sig med i onödan. Och det gör inte Craig.

Historien utspelar sig under början av 00-talet där första generations iPhone är det hetaste som finns och en jul får Craig en sådan av sin pappa (Joe Tippett). Precis innan har han skrapat Mr Harrigans traditionsenliga lott och fått en riktig storvinst: 3000 dollar. Han väljer att använda en del av pengarna till att köpa en iPhone till Mr Harrigan. Gubben tycker att telefonen är djävulens påfund och är inte speciellt road av modern och distraherande teknik över huvud taget, men när Craig visar att man kan följa aktiekurser i realtid och läsa nyheter när de faktiskt händer och inte dagen efter blir gammelmannen intresserad. Men ganska snart inser han att telefonens goda egenskaper bara är början på en negativ utveckling och förutspår betalväggar, fake news, spam och baksidan på sociala medier.

Så småningom dör Mr Harrigan och Craig smyger ned telefonen i kistan och då och då ringer han till den för att lätta sitt hjärta eller be om råd i olika situationer. Och det ska visa sig att han får svar...

Som jag skrev inledningsvis delar historien vissa drag av andra berättelser av King när det gäller relationen mellan karaktärerna, men den har också drag av historier där författaren skrivit om teknik och kanske specifikt "spöket i maskinen". Det gör "Mr Harrigans telefon" till lite av en blandras när det gäller teman hos King och touchar även "Twilight Zone" och liknande sammanhang. Jag ser inget fel i det då filmen blir en både bra, spännande och kuslig historia utan att vara speciellt blodig eller våldsam. Som adaption av novellen är den gjord med respekt till grundmaterialet. Jag känner igen mig.

Det är uppenbart att King kanaliserat lite egna tankar kring modern teknik genom Mr Harrigan. King var länge en motståndare till mobiltelefoner och ungefär samtidigt som den här historien utspelar sig skrev han "Signal" ("Cell") där mobilsignaler gjorde folk till zombies. Det temat har i alla fall inte upprepat denna gång.

Jag gillar filmen. Det som främst talar mot den är det kanske lite osäljiga namnet. Som titel på en novell i en samling fungerar "Mr Harrigans telefon" fint, men jag är ganska övertygad om att många kommer att bläddra förbi filmen i Netflix menyer och därmed missa den. Vilket är synd.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Filmen är skriven och regisserad av John Lee Hancock som tidigare bland annat gjort "The Blind Side", "The Highwaymen", "The Founder", "The Little Things" och
"Saving Mr. Banks".

2. Jaeden Martell är inte ny i Stephen King-sammanhang. Han spelade Bill Denbrough i "Det" och "Det: Kapitel 2".

3. Även Donald Sutherland har varit med i en King-filmatisering tidigare - 2004 var han med i en nyfilmatisering av "’Salem’s Lot".


ANDERS JAKOBSON (2022-10-06)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (51)
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: Streamat
Utkomstår: 2022
Bolag: Netflix
Tema: Netflixoriginal, Stephen King
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
RECENSERAT DENNA DAG (21/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA