Underhållningsvåld av blodigaste sort

FILMEN

Med en tredje film på åtta år blir "The Equalizer"-filmserien allt mer lik tv-serien med samma namn (i Sverige känd som "McCall") som den är baserad på. Nu är det i och för sig en bit kvar till att tangera seriens 88 avsnitt, men ändå: En serie filmer är ändå en serie filmer. På det positiva planet så har regissören Antoine Fuqua och manusförfattarna Richard Wenk och Michael Sloan lyckats göra tre olika filmer även om de i grund och botten handlar om samma sak: Robert McCall (Denzel Washington) ser sig tvungen att straffa skurkar genom att brutalt dräpa dem utan pardon. Det är underhållningsvåld av blodigaste sort.

Den här filmen börjar annorlunda. Till att börja med är vi på Sicilien och en maffiafigur kommer hem till sin vingård och finner att alla hans anställda blivit brutalt slaktade. Alla utom en som med darr på rösten säger "Han sa åt mig att vänta ute" och när maffiafiguren går genom sitt hus hittar han fler lik och slutligen McCall som sitter till synes tillfångatagen av två levande underhuggare till maffiafiguren. Allt mördande har alltså skett, tills McCall nu har ihjäl de sista och får tag på det han kommit dit för - vilket vi får vänta ända tills slutet av filmen för veta vad det är.

Men i samband med detta blir han skjuten i ryggen och lyckas ändå ta sig till en liten kuststad där han blir omhändertagen av en doktor som vet att man inte ställer onödiga frågor. Han frågar visserligen om McCall är ond eller god varpå McCall svarar att han inte vet. Vilket förmodligen är sanningen för under sin konvalescens i staden Altamonte börjar han verkligen fundera över sitt liv. Kanske har han kommit till punkten då han verkligen ska dra sig tillbaka och varför inte göra det i en italiensk stad han förälskat sig i?

Under tiden hör han av sig till unga CIA-agenten Emma Collins (Dakota Fanning) och informerar om märkliga fynd han råkat hitta på den där vingården och han engagerar sig också i några lokala maffiafigurers förtryck av lokalbefolkningen och gör det han brukar göra: straffar dem med döden. Men detta leder till lite ringar på vattnet som påkallar intresse från större maffiafigurer, vilket hakar i den utredning som Collins dragit igång. Vad annars?

Kanske är det en åldersgrej men de här onödigt brutala actionfilmerna blir allt mindre och mindre intressanta för mig. Både "John Wick"-franchisen och "The Equalizer"-diton gottar sig i blodstänkande våld för spektaklets skull och jag tycker att det är tröttsamt och osmakligt. Just därför föredrar jag en film som "The Killer" som i princip skildrar en McCall-typ men utan att vältra sig i våld.

Även om de tre filmerna är olika så är de ändå lika och denna tredje film känns faktiskt lite avslagen. Det känns faktiskt som att McCall kan få dra sig tillbaka och sitta och sörpla te med egen sked på en uteservering och bli en av de italienska gubbarna för gott.


EXTRAMATERIALET

Ett knippe kortare featuretter utgör merparten av extramaterialet och det är väl inga speciellt märkvärdiga filmer vi har att göra med. Det utstickande inslaget är det som handlar om Amalfikusten och staden Atrani som fick dubblera för filmens stad. Väldigt mycket av inslagen dryper av det sedvanliga kärleksströsslandet från en person till en annan.

En kvart med borttaget material finns med precis som en liten musikvideo.


TRE SAKER

1. I vissa delar av marknadsföringen av filmen, så som trailer och filmaffisch, har frasen "The Final Chapter" används, vilket inte alls ska ses som en garant för att filmserien slutar här.

2. Ett extramaterialinslag pratar om återföreningen mellan Denzel Washington och Dakota Fanning och syftar då på filmen "Man on Fire" från 2004 då de spelade mot varandra för första gången. Då var Fanning tio år gammal.

3. Jag stör mig en hel del på omslagsbilden som skildrar McCall med dragen pistol framför Colosseum (med hissad italiensk flagga, haha!), något som inte händer i filmen eftersom han inte är i Rom över huvud taget...


ANDERS JAKOBSON (2023-11-27)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2023
Bolag: SF
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
Extramaterial:
Blood Brothers: The Collaboration of Denzel Washington & Antoine Fuqua, Call to Action, Robert McCall: Man of the People, Denzel and Dakota: The Reunion, Postcards from the Amalfi Coast, Deleted Scenes, Lyric Video - Jason Banks's "Monster".
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA