Anders Jakobsons blogg

pixar och jag
Postad: 2007-04-11 09:43:29

Det kommer ett överflöd av animerad film numera (animerad i betydelsen dataanimerad), och det är kanske inte så konstigt eftersom traditionell tecknad film (som givetvis också är animerad, med datorns hjälp) blir allt mer sällsynt. Datanimerad film är den nya tecknade filmen.

Jag försöker se så många av de här filmerna som jag kan, men har slutat att slaviskt se dem. Med ett undantag: om filmen är från Pixar så är det ett måste.

Man får sina favoriter. Skulle man göra ett blindtest skulle säkert de flesta inte ha någon aning om (och heller inte bry sig) vilket bolag som gjort vilken film, men för mig är det en klasskillnad mellan Pixar och dess konkurrenter.

Min Pixar-kärlek startade hösten 2000 i en turnébuss någonstans i Europa. I den saliga blandningen av VHS-filmer i bussen hittade jag "A bug's life" ("Ett småkryps liv"). Jag slog på filmen och blev frälst omedelbart av kombinationen av söta figurer, en vettig "tillsammans är vi starka"-historia, roliga karaktärer och suveräna röstskådespelare. Sammanlagt såg jag filmen tre gånger under turnén. Där satt jag och och medlemmar ur ett av Englands mest extrema hårdrocksband och tittade på... myror!

"A bug's life" är min personliga favorit i Pixar-utbudet (first love, ni vet) och var en av de första DVD-filmer jag köpte. Sedan dess har jag nästan hängt på låset när filmerna kommit på DVD. "Finding Nemo" och "Cars" köpte jag på import till exempel.

Snart kommer nästa Pixar-film, om franska råttan Remy i filmen "Ratatouille" (ett oerhört finurligt namn!) och så här ser han ut:



Hur kan man redan nu INTE gilla denna film?

I "Cars"-DVD:n fanns det ett litet smakprov och jag trodde för ett litet tag att det var David Cross som gjorde rösten till råttan, men så är det inte. Det hade nästan varit för bra.

Trailer? Här!


anders jakobson

<< April 2007 >>
Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Sök i bloggen:
SENASTE 10 RECENSIONERNA AV ANDERS JAKOBSON:
RECENSERAT DENNA DAG (18/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
THRILLERNA