Välgjorda bagateller

FILMEN

Det här är en samling med nio "Cars"-relaterade kortfilmer med bärgaren Mater (Larry The Cable Guy) i huvudrollen. Två av filmerna är tidigare ovisade, medan de andra har visats på bland annat Disney Channel.

I dessa berättar han "hejdlösa historier", det vill säga obegripliga skrönor för Lightning McQueen som det dock verkar finnas någon sanning i till slut. Alla nio filmer följer samma formel — Mater säger att han pysslat med något osannolikt och berättar sin historia, McQueen säger att han inte tror på honom, Mater säger "Men du var ju med?", vilket McQueen inte minns och sedan avfärdar allting som en lögn, men så kommer det en liten knorr på slutet som indikerar att det ändå är sant.

Storymässigt är det inte lika knivskarpt som man är van vid från Pixar, men å andra sidan är detta ett helt annat format som inte kräver en supergenomarbetad story utan mest bjuder på vansinnig underhållning under några minuter.

Däremot är det precis samma höga kvalitet på animationerna som vanligt och samtliga historier bjuder på udda miljöer där animatörerna dels får "klä" Mater i nya kläder och dels rita upp nya och snygga världar. Främst tänker jag på när Mater hamnar i Tokyo som är väldigt snyggt gjort. Den mest originellt gjorda historien är en film noir-pastisch med alla ingredienser från genren.

De historier som tilltalar mig mest är en där Mater träffar ett UFO som är precis som han och en annan där Mater blir hårdrockare. Det är överlag väldigt stor variation på innehåll och stilar vilket gör att det blir roligt att titta på den dryga halvtimmen och då spelar det inte så stor roll att filmerna generellt sett mer eller mindre bara består av bagateller.


EXTRAMATERIALET

Det är gott om extramaterial, faktiskt mer än huvudfilm denna gång (vilket inte så svårt när huvudfilmen är ca 38 minuter lång). Dels får vi en bakomfilm till kortfilmerna och dels får vi bakgrundshistoria till Mater-karaktären som är baserad på tre människor och en skrotig bärgningsbil.

Det finns också två Pixar-relaterade filmer där den ena handlar om hur man krånglade till det med en scen i "Cars" där Lightning McQueen på något sätt behövde få fram en karta, vilket är lite problematiskt om man inte har armar. Den andra är en liten presentation av de som jobbar med att layouta filmerna.

Man kan även titta på en rad "ofärdiga berättelser" som är storyboards som någon Pixarmedarbetare berättar historien till. Man kan också se tre av kortfilmerna med storyboards, separat eller som picture-in-picture.

Med andra ord finns det en hel del att titta på under ca 45 minuter.


TRE SAKER

1. Owen Wilson har inte varit med och spelat in rösten till Lightning McQueen utan det är Keith Ferguson som dock gör en väldigt bra imitation av Wilson.

2. I Tokyoavsnittet tycker jag mig skymta Mike-bilen, det vill säga "Monster's, Inc."-karaktären som bil. Den figurerade för första gången bland eftertexterna till "Cars".

3. "Cars 2", eller "Bilar 2" om man så vill, har amerikansk premiär nästa sommar.


ANDERS JAKOBSON (2010-11-11)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (31)
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
© Disney
Genre: Animerad
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: Disney
Ljud: DTS-HD MA 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
Extramaterial:
Studioberättelse: Blixten har inga händer, Vägen till Pixar, Skapandet av Bärgarn, “Cars Land” smygtitt, Ofärdiga berättelser, “Bärgarn som privatdetektiv” trailer
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA