Tioårsjubileum i tre dimensioner

FILMEN

I maj är det tio år sedan "Hitta Nemo" hade premiär - en av de filmer som får räknas in bland Pixars stora succéer. Det blev en vansinnig framgång när det begav sig och tio år senare är det en film som fortfarande håller en mycket hög klass. En förtjusande historia och mycket vackert gjord.

Nu är det inte tal om något regelrätt tioårsjubileum utan det är först nu filmen släpps på blu-ray, och 2012 fick filmen en nyrelease på bio i 3D, en version som även finns med på denna utgåva.

Efter leksaker, småkryp och monster var det dags för Pixar att ge mänskliga egenskaper till fiskar och andra vattendjur. Historien handlar om den överbeskyddande clownfiskpappan Marvin (med röst av Albert Brooks) som bara har kvar sonen Nemo efter en fruktansvärd öppningsscen där Marvins fru och samtliga av Nemos syskon blev uppätna av en barracuda. Marvin har blivit rädd för havet och dess faror och vågar inte riktigt låta Nemo få upptäcka världen själv. I trots tar Nemo vissa risker för att visa att han kan och vågar, men det får förödande konsekvenser och Nemo fiskas upp av en dykare för att senare hamna i ett akvarium.

Marvin blir helt bestört och bestämmer sig för att hitta Nemo till vilket pris som helst och ger sig i väg på ett rafflande och smått desperat äventyr där allt kan hända. Längs vägen får han hjälp av en palettkirurg (jo, fisken heter så) som både är lite dum och lider av minnesförlust, men som även har ett stort hjärta och förmågan att både läsa och prata valspråk. Tillsammans försöker de hitta Nemo - eller Chico, Fabio, Bingo, Harpo och Elmo som palettkirurgen Doris (Ellen DeGeneres) tror att han heter...

När jag nu ser om filmen för - ja, jag vet inte - tionde (?) gången, slår det mig vilket bra tempo det är i historien. Hela tiden finns det ett driv framåt med nya äventyr och fina växlingar mellan Marvin och Nemos separerade historier. Trots att jag vet vad som kommer att hända känns det hela tiden spännande, och det är ett mycket bra betyg på en film man kan innan och utan.

Jag tror dock att nyckeln till filmens succé är den fina familjehistorien som ligger i botten. Om en far som gör allt för sin son, som struntar i sin egen skräck och målmedvetet bara fortsätter framåt. Fint! Att det dessutom finns gott om roliga och välutvecklade sidokaraktärer och skämt som passar både vuxna och barn är självskrivet.

3D-VERSIONEN

3D-versionen känns väldigt naturlig, trots att det handlar om efterkonstruerad 3D. Nu är det kanske inte ett "problem" inom animerade filmer så som det är med vanliga filmer, men hur som helst är det väldigt snyggt.

"Hitta Nemo" är ju en film som utspelar sig i havets djup och 3D:n utnyttjas då mest för att ge djup åt bilderna. Det blir väldigt effektivt och helt klart ett lyft för filmen.


EXTRAMATERIALET

Lustigt nog finns inget av det äldre extramaterialet kvar på blu-ray-utgåvan. Nu jämför jag med min kopia av "Finding Nemo" som är en region 1-utgåva, så det är i och för sig möjligt att region 2-versionen var annorlunda. Hur som helst finns det en del nyfilmat här, vilket är kul.

Kortfilmen "Knick Knack" är dock gammal som gatan. Det är en tidig kortfilm (1989) som skildrar hur en snögubbe med alla tänkbara medel försöker komma ur sin snöglob. Filmen är ett bra exempel på hur Pixar har blivit avsevärt duktigare på att animera, men även ett lika bra exempel på att de alltid varit duktiga på att berätta historier. Det finns även en referens till "Knick Knack" i "Hitta Nemo", vilket förklarar varför just den kortfilmen är med här.

I ett rundabordssamtal träffas skaparna av "Hitta Nemo" på nytt och berättar minnen och anekdoter. Ett trevligt inslag som balanserar upp bristen av en traditionell making of-film.

Ett helt annat inslag handlar om en ubåtsattraktion på Disneyland som lanserades 1959 och sedan stängdes ned när den blivit förlegad. När den senare öppnades på nytt hade den uppdaterats med en "Hitta Nemo"-historia. Här får vi höra och se lite hur det gick till, även om jag inte riktigt är på det klara hur det faktiskt ligger till. Är det skärmar med animationer eller mekaniska figurer? Lite oklart.

Den alternativa öppningsscenen och filmlektionen - som går ut på att Andrew Stanton berättar om hur han fick stryka ett planerat upplägg med flashbacks - är båda två exempel på hur bra Pixar är på att stryka rätt saker. Det brukar nästan alltid finnas med struket material på deras DVD- och blu-ray-utgåvor och aldrig någonsin har jag tyckt att de gjort fel val när de uteslutit något.

Det enda inslaget som går igen från min tidigare utgåva av filmen är möjligheten att trycka igång "akvarium", det vill säga animerade, fasta bilder på olika miljöer i filmen. Dessutom har denna uppdaterats och finns även med i 3D.


TRE SAKER

1. Animatörerna fick tona ned realismen i havsmiljöerna då det blev för verkligt.

2. Hajen Bruce heter Bruce av den enkla anledningen att det var smeknamnet på den mekaniska hajen i Steven Spielbergs klassiker.

3. I Pixars framtidsplaner ingår en uppföljare till "Hitta Nemo". Spontant känner jag att det kanske inte är helt nödvändigt, men å andra sidan brukar Pixar lyckas väldigt väl när de återvänder till tidigare karaktärer.


ANDERS JAKOBSON (2013-03-21)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (31)
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
© Disney
Genre: Animerad
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2013
Bolag: Disney
Tema: Oscarsvinnare
Ljud: Dolby TrueHD 7.1
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
Extramaterial:
Kortfilm: Knick knack, Hitta Nemo - Filmskaparnas berättelse, Bakom kulisserna: Disneyland “The Submarine Voyage”, Alternativ öppningsscen, En filmlektion, Akvarium, Akvarium 3D
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA