Intressant men utan djup

FILMEN

Jag får erkänna att Harry Schein endast har funnits i periferin av mitt medvetande. Att han var en känd person och har haft kopplingar till filmbranschen har jag vetat, men jag har aldrig haft något riktigt grepp om vem mannen var. Jag hoppades att "Citizen Schein" skulle ge mig svar på det.

I en serie intervjuer, blandade med arkivbilder, målar man upp Harry Scheins livsresa. Från barndomen som något bortskämd pojke i Österrike till den ensamma resan till Sverige när föräldrarna ville skydda sin pojke från Hitlers nazistiska intåg i landet. Det målas upp en bild som är ett intressant tidsdokument om den tid där Harry Schein växer upp.

Många är de kända namn som intervjuas i den här dokumentären, men det är märkligt avslagna berättelser. Inte minst från de som någon gång varit hans fiender. När Roy Andersson berättar om sina möten med Schein skrattar han mest trots att de två befann sig på kollisionskurs då Roy var en del av det kollektiv av unga filmare som Schein retade gallfeber på.

Det mesta värt att nämnas tas förstås upp; hans livslånga relation till skådespelerskan Ingrid Thulin, hans långvariga vänskap med tillhörande tennismatcher med Olof Palme, hans viktiga insatser för svensk filmindustri genom inte minst Filminstitutet. Allt finns där som en fin faktabank, men precis som filmen beskriver Harry Schein som svår att komma in på livet lyckas man inte heller i detta dokument göra detsamma. När eftertexterna rullar vet jag mer om den här mannens storverk och hur han levde, men väldigt lite om vad som drev honom och varför.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. När han var ung sa Harry till sina vänner att han skulle bli miljonär och gifta sig med Sveriges vackraste kvinna. Bara några år senare är han ekonomiskt oberoende och gift med Ingrid Thulin.

2. Innan Ingrid och Harry dog instiftade de en kulturfond med mer en 40 miljoner i kassan. Den skulle börja dela ut priser efter deras död. Men när Harry till sist dog var pengarna försvunna och ingen har kunnat svara på var de tog vägen, eller om de ens fanns där från början.

3. Flera klipp från tv-program visar hur det bolmas friskt med cigaretter i tv-rutan. Det skulle vara en märklig syn i dag.


THOMAS HELSING (2017-10-05)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin dokumentär
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dokumentär
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2017
Bolag: TriArt
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (26/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA