Verklighetsbaserat och gripande drama

FILMEN

Hur mycket orkar man som anhörig till en missbrukare? Det är en fråga som ställs mellan raderna i verklighetsbaserade "Beautiful Boy". Timothée Chalamet spelar titelns vackra pojke, Nic, som egentligen har alla förutsättningar till ett bra liv. Han har visserligen separerade föräldrar men kärleksfyllda hem. Han är boksmart, intellektuell och charmig. Men trots det är det något som får honom att leta kickar bland droger och redan i ung ålder fastnar i ett tungt beroende.

Hans pappa, Rolling Stone-journalisten David Sheff (Steve Carell), har visserligen sina egna drogerfarenheter i bagaget och han har delat en firarjoint med sin son när Nic blev antagen till samtliga sex college han sökte till, men han kunde aldrig förstå att det var så illa som det faktiskt var. David tar sin son till rehab och det fungerar ett tag, men sen kommer återfallet som "är en del av behandlingen". En ny nykter period följs av nya återfall och plötsligt är det riktigt illa. David förstår att den drog som lockar Nic mest är metamfetamin.

Och så där fortsätter det. David kämpar. Han ex-fru Vicki (Amy Ryan) kämpar. Hans nuvarande fru Karen (Maura Tierney). Till och med Nic kämpar emellanåt, men begäret är alltid för starkt. Hur länge orkar han kämpa? Hur länge orkar någon av dem kämpa?

Den här filmen utspelar sig någonstans runt år 2000, men drogberoendet som skildras här är förstås inget som stannat kvar i det förflutna. Kanske är det till och med värre i dag. Jag vet folk i min bekantskapskrets som har problem med missbrukande barn. Även om det kanske inte handlar om så pass tunga droger som metamfetamin så är kämpandet det samma. Perioderna av nykterhet. Återfallen. Oron. Misstron. Besvikelsen. Skammen. Ja, det är tyvärr många som kan känna igen sig i filmen.

Jag älskar att se Steve Carell i dramatiska roller. Jag har alltid tyckt att det händer något extra när komiker lägger skratten åt sidan och visar upp andra sidor av sitt agerande. Carell drar ett tungt lass här, men självklart är det supertalangen Timothée Chalamet som går rakt genom rutan med sin gestaltning. Han är inte 25 än men har redan gjort mängder av minnesvärda roller och jag undrar var det ska sluta. Insatsen som Nic är imponerande, speciellt alla nyanser under filmens gång.

"Beautiful Boy" är en film jag rekommenderar starkt. Ett gripande drama som sannolikt kan bli något form av stöd till de som upplever det här på närmare håll.


EXTRAMATERIALET

Tre korta featuretter om filmens tillkomst i grova drag är vad som bjuds. Mer plikttroget än värdefullt, dessvärre. Men de verkliga personerna är i alla fall med lite grann. Alltid något.


TRE SAKER

1. Filmen är baserad på två självbiografiska böcker - David Sheffs "Beautiful Boy" och Nic Sheffs "Tweak".

2. Det är kul att se Steve Carell och Amy Ryan i samma scener. Ni som såg amerikanska "The Office" vet att de spelade mot varandra där. Här är relationen lite bittrare än i "The Office", men med några fina scener också.

3. Det är även kul att se Amy Ryan och Andre Royo i samma scen. De var båda med i "The Wire", men jag minns inte om de var med i samma scener där. Royo spelar här Nics sponsor.


ANDERS JAKOBSON (2019-06-20)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2019
Bolag: Scanbox
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.85:1
Extramaterial:
Ensemble Cast, The Cinematic Journey, Anatomy of a Crisis
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA