DVDKritik.ses blogg - maj, 2020

Fel i bloggen!

Det finns inga inlägg i den angivna månaden. Använd kalendern till höger för att navigera vidare bakåt eller framåt.

Senaste blogginläggen

5500/krimsommar mash-up
Postad: 2020-07-14 09:06:57I dag publiceras den 5500:de recensionen på DVDKritik.se och det firas med att släppa lös en text om en två år gammal tv-serie. Så här: I och med att vi i huvudsak recenserar filmer och tv-serier när de finns på ett fysiskt format för hemmamarknaden (vilket var hela poängen med DVDKritik.se när sajten startade 2006) så blir det emellanåt så att vi får vänta förgäves på vissa titlar. Allt släpps inte som DVD eller blu-ray numera [se fotnot].

Till exempel gäller det vissa svenska tv-produktioner. När vi tittar på något som visas på tv kan det vara så att vi är så förutseende att vi skriver en färdig recension "för framtida bruk" (vilket givetvis även sker vid biobesök), men om det inte kommer en möjlighet att ta del av titeln på hemmamarknaden ligger texten mest och tar upp opublicerad databasplats. Det finns några sådana texter liggande.

En har varit på den utmärkta "Det som göms i snö", en Leif GW Persson-relaterad originalserie som visades på Kanal 5 och Viaplay 2018. Länge har jag väntat på ett fysiskt släpp för att kunna publicera texten. Likt många andra svenska krimserier har den släppts i utlandet, men inte här. Nu när serien även lagts till i HBO Nordics utbud kände jag att det ändå var dags att publicera texten.

Det är något med kriminalhistorier och sommaren. Jag tror det är många fler än jag som vanligtvis klämmer ett antal deckare på semestern eller göttar ned sig i soffan framför något kriminalraffel, må det så vara veckans "Morden i Midsomer" eller något lite mer brutalt. Kopplingen finns där i alla fall, vilket kändes som motivation nog att publicera något så gammalt som något nytt.

Har ni missat serien och har tillgång till HBO (eller Viaplay, förstås) får ni inte missa denna pärla. En andra säsong skulle spelas in nu under våren för visning nästa år. Jag hoppas verkligen inte att Coronan satte stopp för det...

Fotnot: Numera recenserar vi även strömmad film/tv där det är originalproduktioner eller distribuering som "alla" lätt kan se. Alltså skulle "Det som göms i snö" publicerats som ett Viaplayoriginal om den hade kommit nu. Så var det inte 2018.


Läs Anders Jakobsons blogg anders jakobson

Inlägget går inte att kommentera
 
vinnare av sonic the hedgehog-prylar
Postad: 2020-04-27 16:03:27Hur gör du för att hålla social distans under just nu? Det var tävlingsfrågan när en hel säck med "Sonic the Hedgehog"-prylar stod på spel. Vinnaren skrev sin motivering på vers. Så här löd den:

Tänk om jag underbara prylar med dig kunde få...
en antropomorfisk igelkott så spännande och blå!
För att hålla social distansering gör jag precis som dig...
jag lägger benen på ryggen och gömmer mig!


Den rimmande vinnaren heter Björn Karlsson i Kalmar, som förtydligar att sonen Marcus är den som faktiskt vinner prylarna. Grattis till er!


Läs DVDKritik.ses blogg dvdkritik.se

Inlägget går inte att kommentera
 
hej då 2019!
Postad: 2019-12-31 10:15:12

Ytterligare ett filmår är till enda och när jag tittar på statistiken som min kollega Anders har satt ihop ser jag att 2019 blev väldigt likt 2018. Vi har sett en handfull fler filmer detta år och jag har sett en handfull färre filer i år jämfört med 2018 men i stort är det ganska likt. Anledningen till att det blivit lite färre titlar i år är att det blivit fler TV serier. Så med andra ord har jag egentligen sett mer trots att det är färre titlar…om man räknar minuterna jag spenderat framför TVn. Hela 50% av de titlar jag sett var TV serier. En ganska intressant svängning från film till TV.

En annan trend är allt mer streamas idag. 2015 var första året vi recenserade streamade filmer (3%). 2016 var det 8%, 2017 12%, 2018 24% och nu 2019 hela 35%. Lite motsvarande har DVD formatet minskat och är nu nere på 13%. Blu-ray är fortfarande det starkaste mediet med lite drygt 50% av de titlar vi recenserar men det finns helt klart trender som tyder på att allt mer blir streamat.

Vad 2020 för med sig får vi vänta och se men jag hoppas det blir många bra filmer och TV serier. Bland annat kommer ”The Outsider” som är baserad på Stephen Kings bok som TV serie på HBO med start i januari. Den ser jag fram emot. Sen hoppas jag på en hel del överraskningar också under året. Filmer som man inte förväntar sig speciellt mycket av men som sen visar sig vara fantastiska.

Just ja, jag höll ju helt på att glömma att man enligt traditionen också ska ju välja årets bästa och sämsta filmer. Här kommer mina val:

Bäst under 2019 var avslutningen på "The Americans" (den serien måste ni se om ni inte redan sett den), "Chernobyl" och "The Spy".

Sämst var "Between Worlds" (jag hävdar fortfarande att Nicolas Cage borde förbjudas att skådespela mer), "The First Purge", "Jurtjyrkogården" och "Us" (mest för att jag förväntade mig så mycket mer av den).

Med det sagt vill jag önska er alla ett riktigt Gott Nytt År!
Lilja


Läs Hans-Åke Liljas blogg hans-Åke lilja

Inlägget går inte att kommentera
 
<< Maj 2019 >>
Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Sök i bloggen:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA