Snällt familjedrama i lervällingen

FILMEN

När jag var runt 15 år och som mest intresserad av att åka skateboard var filmen "Thrashin'" rena drömmen. Ett drama om en kille och hans skateboardåkande. Även om åkningen inte var top notch var filmen extremt viktig och inspirerande för mig och mina skejtande kompisar.

Jag kan tänka mig att "Free style" har ungefär samma inverkan på unga motorcrossintresserade kids. Här tävlar tre amatörrivaler om en möjlighet att få åka på proffstouren. Två av dem är kompisar medan den tredje är det obligatoriska rövhålet, som dock fajtas med sina egna demoner, till exempel en mycket krävande pappa.

Men även om motorcykelåkningen är det centrala i filmen så har det ändå en sekundär roll. Den här filmen handlar egentligen om familj, vänskap, kärlek, taskig ekonomi och att försöka uppfylla sina drömmar. Ganska basic, men ändå rätt trevligt att kolla på. Det är väldigt snällt gjord film som trots att den utspelar sig i en ungdomsmiljö klarar sig utan nakna bröst och svordomar.

"High school musical"-stjärnan Corbin Bleu spelar Cale. Med en pappa som försvann tidigt ur hans liv är det han som blivit "mannen i huset" redan vid en tidig ålder och nu jobbar dubbelt för skjuta till pengar till den skrala hushållskassan så att han, mamman och lillasystern kan ha ett drägligt liv. Den stora passionen är motorcrossåkningen där han och kompisen Justin (Jesse Moss) är vänliga rivaler med Derek (Matt Bellefleur) som värsta motståndare i lervällingen.

Cales karriär hotas dock hela tiden. En otrogen flickvän, en motorcykel som återkallas, en bilolycka - hela tiden är det något som sätter käppar ihjulen, men den stora drömmen finns alltid kvar.

"Free style" är en film som är väldigt lätt att förutse. Klassiska vändningar som man sett i mängder av sådana här filmer tidigare kommer som brev på posten, och det är nästan så man kan sitta och pricka för i en lista med obligatoriska plotthändelser. Det är så klart lite tråkigt, men samtidigt är filmen lite småtrevlig på något sätt. Väldigt snäll och väldigt okomplicerad.

Motorcrosssekvenserna är dessvärre ganska ospännande, men som jag sagt har de ändå en sekundär roll. Det är mer ett familjedrama i kombination med den klassiska underdog-sporthistorien, och kombinationen är lyckad i detta fall.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Nog är det ett extremt torrt omslag till den här filmen?

2. Corbin Bleu, nyss fyllda 21, är även producent till filmen.

3. Även om Bleu gör ett godkänt jobb i filmen, tycker jag att det är väldigt mycket "slå ut med armarna"-skådespel från hans sida.


ANDERS JAKOBSON (2010-02-27)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (19/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA