Museigubbar gör sin första konstkupp

FILMEN

Ibland kommer de - de stjärnspäckade filmerna som man inte ens visste fanns. Nog borde man hört talas om en film med Christopher Walken, Morgan Freeman, Marcia Gay Harden och William G. Macy i huvudrollerna, speciellt om den gjordes förra året? Så är fallet med "The Maiden Heist" och jag kan i alla fall ärligt säga att jag aldrig hade hört talas om den innan den hamnade i min hand.

Det här är en småputtrig komedi om tre museivakter som förälskar sig i varsitt konstverk och får en lätt drag av panik när samtliga konstverk ska flytta till Danmark. I Roger Barlows (Christopher Walken) fall handlar det om Lonely maiden med en vacker kvinna på en strand. Kattälskaren Charles Peterson (Morgan Freeman) älskar så klart Girl with cats som är precis vad den heter, och nattvakten George McLendon (William H. Macy) klär gärna av sig naken och poserar precis som hans favoritstaty Bronze Warrior.

Roger och Charles dömer inte George för hans beteende - nej, i stället hittar de en tredje person med en hel del koll till sin plan: att helt enkelt stjäla konstverken de älskar i samband med flytten. Detta är dock inte riktigt lika enkelt som man kan tro, vilket öppnar upp för en del dråpligheter.

Så speciellt dråpligt blir det i och för sig inte och "The Maiden Heist" är egentligen ingen speciellt märkvärdig film. Den flyter lite småmysigt fram genom de knappa 90 minuterna och gör mig inte besviken, men samtidigt är det ingen film jag kommer att rekommendera för mina vänner. En godkänd komedi, men inte så mycket mer.

De fyra huvudrollsinnehavarna (Marcia Gay Harden spelar Christopher Walkens fru) gör i vanlig ordning stabila insatser men samtidigt inte mer än vad som krävs för rollerna.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Filmtiteln är lite fiffig eftersom det handlar om "jungfrukuppen" för dessa museigubbar och att ett av konstverken föreställer en jungfru.

2. En anledning till att man inte hört talas om filmen är att den verkar gått direkt till DVD med bara ett stopp på filmfestivalen i Edinburgh. En annan käpp i hjulet var att filmens distributör Yari Film Group gick i konkurs innan de hann få ut den ordentligt.

3. Omslaget känns lite gammeldags, vilket jag gillar, men samtidigt är det väldigt rörigt och inte speciellt snyggt. Mystisk kombination.


ANDERS JAKOBSON (2010-09-15)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (24/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
THRILLERNA