Otroligt bra om obehagligt tema

FILMEN

När David Schwimmer inte spelar in sin röst till "Madagaskar"-filmerna så regisserar han ett thrillerdoftande drama om nätpedofiler. Det kanske finns någon logik i det. Från en ytterlighet till en annan.

Lite elakt kan man säga att "Trust" är en 105 minuter lång reklamfilm för att föräldrar definitivt ska hålla koll på vad deras tonårsbarn sysslar med på nätet. Man kan även, utan några elaka intentioner, säga att detta är en fruktansvärd och fruktansvärt gripande film om något av det vidrigaste som finns.

Trettonåriga Annie (Liana Liberato) är en helt vanlig tjej i en trygg familj med två syskon och föräldrar som älskar varandra. Hon spelar volleyboll och hoppas på att bli uttagen till skollaget. På alla lediga stunder chattar hon på ett eller annat sätt med 16-åriga Charlie, även han en volleybollspelare som peppar och motiverar henne. En toppenkille på alla sätt och vis.

Men så kommer det fram; Charlie är inte 16 utan 20. Eller han är 25. Annie undrar varför han ljuger men Charlie har en trovärdig förklaring till varför han inte talade sanning som Annie köper. Efter allt - det är ju bara Charlie som förstår henne. I samband med att hennes föräldrar (Clive Owen och Catherine Keener) skjutsar storebrorsan till college bestämmer Annie och Charlie att de ska träffas. Men Charlie (Chris Henry Coffey) är knappast 25, utan snarare 35 eller ännu äldre. Annie undrar igen varför han ljugit men Charlie har en förklaring även denna gång. Vad spelar åldern för roll, han är ju fortfarande samma Charlie, den hon gillar?

Givetvis slutar denna träff med att Annie mot sin vilja blir av med sin oskuld på ett skabbigt hotellrum och när sanningen kommer fram strax därpå förändras allt för familjen.

Jag måste säga att detta är en av de bästa filmer jag sett på väldigt länge. Det är en historia som verkligen går ut genom rutan med riktigt bra skådespelarprestationer från främst Liana Liberato och Clive Owen. Jag har fortfarande lite svårt att förstå att allas vår "Ross Geller" är så imponerande bra på personregi, men mer än positivt överraskad.

Det är fullt med starka scener i filmen. Annie är så naiv att hon inte förstår vad som faktiskt hänt och försvarar mannen som hon anser är hennes livs kärlek. Hon vänder sig bort från alla som hjälpt eller försökt hjälpa henne och saknar sin Charlie. Will (Owen) drivs av hjälplöshet och rent hat och kan inte släppa vad som hänt. Det påverkar hela hans vardag och får honom att bli äcklad av sitt eget yrke där han skapar reklambilder med lättklädda ungdomar.

"Trust" är riktigt bra och väldigt obehaglig. Det är absolut ingen film för fredagsmyset, men det är definitivt en film jag stark rekommenderar. Dels för det makalösa skådespelet och dels för det viktiga och vidriga temat.


EXTRAMATERIALET

Ingenting.


TRE SAKER

1. David Schwimmer långfilmsdebuterade 2007 med "Run Fatboy Run", en komedi som har noll beröringspunkter med denna film.

2. Liana Liberato blir härmed ett namn att lägga på minnet. Oerhört stark insats.

3. Bilden som är vid menyn, åtminstone på blu-ray-utgåvan, är otroligt märklig och ger intrycket av att det handlar om en helt annan film än vad det är.


ANDERS JAKOBSON (2011-08-19)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: Dolby digital 5.1, DTS-HD MA 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (24/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA