Fanfavoriten får äntligen bre ut sig

FILMEN

Att prisjägaren Boba Fett som i liveactionsammanhang dök upp först i "Rymdimperiet slår tillbaka" (1980) skulle få något eget är något som Star Wars-fansen tjatat om i evigheter. När karaktären återvände från de döda i "The Mandalorian" stillades fansens törst en smula, men när säsongen avslutades med att utannonsera "The Book of Boba Fett" så fick vi äntligen det där soloäventyret som fansen längtat efter.

Men just den här storyn tror jag ingen hade räknat med. I "Jedins återkomst" (1983) föll ju Boba Fett (numera spelad av Temuera Morrison) ned i Sarlaccgropen och slukades. En säker död för alla, men uppenbarligen inte Boba Fett. Parallellt med seriens nutid, som tar vid exakt där "The Mandalorian" slutade, får vi flashbacks som fyller i luckorna. Hur klarade han sig? Vad har han varit med om sedan dess och hur blev han den han är i dag? Det är spännande, intressant och framför allt oerhört kul att återse dessa urgamla miljöer.

I seriens nutid har Boba Fett tagit över som daiymo i staden Mos Espa på Tatooine, en roll som tidigare innehafts av hutten Jabba och hans ovärdiga efterträdare Bib Fortuna, vilken Boba Fett dödade i "The Mandalorian". Han är inte ensam. Vid sin sida har han den skoningslösa lönnmördaren Fennec Shand (Ming-Na Wen) som är Boba Fett trogen. Att vara daiymo kan beskrivas som att vara en territoriell ledare, men som sådan får han ingen vidare respekt från traktens folk. Han har dessutom inte alls borgmästaren Mok Shaiz stöd. Dessutom dyker två kusiner till Jabba upp och anser sig vara de rätta arvtagarna till Jabbas palats. Efter lite knorr lämnar de Mos Espa och förser Boba Fett med en mycket speciell gåva, och av bara farten får han även en prisjägarwookie som är elak men effektiv.

Boba Fett och Fennec Shand bygger sakta upp ett gäng av allierade vilket behövs, speciellt när Pykersyndikatet vill använda Tatooine för kryddsmuggling och inte skyr några medel för att få sin vilja igenom. Klart att Boba Fett måste kalla in den skinande Mandalorian (Pedro Pascal) för att stå emot när kriget stundar.

Redan den här franchisen i franchisens moderserie, "The Mandalorian", har doftat western, något som "The Book of Boba Fett" tar vidare. Inte bara western utan hela upplägget känns närbesläktat med de gamla samurajfilmerna, vilket förstås inte är så konstigt då den genren och spagettiwestern är varianter på samma tema. Jag gillar den här tonen i serierna. Det är inte alls så mycket ogreppbara rymdstrider utan mer down-and-dirty, vilket passar väldigt bra med hela Star Wars-mytologin som gigantisk leklåda att gräva ur. "The Book of Boba Fett" är kanske till och med den del av franchisen som mest blandar och ger mellan olika genrer och referenser. Till exempel får Boba Fett hjälp av ett gäng ungdomscyborger som känns som ett 50-talsgäng som till och med åker runt på vespaliknande fordon.

Seriens stora hjärna Jon Favreau har fått leka fritt och han har verkligen tillfört något riktigt bra till Star Wars-franchisen, här med hjälp av några spännande regissörer. Robert Rodriguez har regisserat tre av de sju avsnitten, där speciellt finalen är i paritet med biofilmerna när det gäller episka bataljer. Vi får se något vi verkligen inte sett förut. Ett annat spännande namn bland regissörerna är Bryce Dallas Howard som här regisserar avsnittet där vi återser The Mandalorian. Att "Mando" är med i "The Book of Boba Fett" var oundvikligt och hans story går onekligen framåt här så spinoffen är en viktig del av helheten.

Jag måste även nämna vår svenska musikaliska storstjärna Ludwig Göransson som står för musiken även här. Varken Göransson, Rodriguez eller Howard är nya till den här franchisen men jag tycker förstås att det är speciellt kul att Göransson verkligen tar för sig i finrummen nu. Boba Fett-temat som spelas sist i varje avsnitt låter som någon sorts urfolkmusik och får mig att tänka på rövarnas sånger i "Ronja rövardotter" och jag tror inte att associationen är tagen helt ur luften.

Nåja, det var ett sidospår. "The Book of Boba Fett" må också vara ett sidospår från The Mandalorians historia men jag är tämligen säker på att vi inte sett det sista av den gamla prisjägaren i och med dess sju avsnitt.


EXTRAMATERIALET

Inget, men på Disney+ ligger 20-minutersdokumentären "Under the Helmet: The Legacy of Boba Fett" som kom i november 2021 som berättar en hel del om karaktären och hur en figur med fyra repliker och sex minuter i bild kunde bli så ikonisk och en riktig fanfavorit.


TRE SAKER

1. Näst ut i Star Wars-franchisens tv-projekt är "Obi-One Kenobi", en miniserie där Ewan McGregor upprepar rollen. Den serien utspelar sig dock långt tidigare än "Mandalorian"-sviten.

2. Och inom den är det - nog - "The Mandalorian - Säsong 3" som kommer härnäst. En spinoff likt "The Book of Boba Fett" under namnet "Rangers of the New Republic" var ju på gång men i och med att dess huvudperson blev "cancelled" har hela serien pausats eller stoppats.

3. En annan planerad parallell miniserie är "Ahsoka" med Rosario Dawsons Ahsoka Tano - som även tittar in i ett avsnitt här - men jag är inte helt på det klara med hur den tidsmässigt förhåller sig till allt annat.


ANDERS JAKOBSON (2022-02-11)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (17)
20 senaste recensionerna i kategorin science fiction
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Science fiction, TV-serie
Format: Streamat
Utkomstår: 2022
Bolag: Disney+
Tema: Rymden
Ljud: Dolby Atmos
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
RECENSERAT DENNA DAG (24/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA