Annorlunda julfirande i väntan avresa

FILMEN

För nästan 20 år sedan, 2003, skapade Richard Curtis en modern julfilmsklassiker i "Love Actually" där ett antal människoöden korsade varandra i juletid. Finalen på filmen - och det är ingen spoiler om du mot all förmodan inte sett filmen - utspelade sig på en flygplats och det är precis det som Per-Olav Sørensens miniserie "Julstormen" också gör. Det är i mycket en modern "Love Actually" då den definitivt har samma känsla och ett liknande utpräglat karaktärsgalleri.

Det är dan för dan och det är full trafik på Oslos flygplats Gardermoen. På allt utom flygplanen. En kraftig snöstorm har lamslagit utgående trafik och det finns inga klara besked om eller när trafiken kan återupptas. Som vanligt när det gäller flygplatser är det mängder av folk som MÅSTE nå sina resmål - det är ju ändå jul - men vädret rubbar inte på sig för måsten eller pengar.

Vi följer ett antal människor som ska någonstans men som får finna sig i att fastna på Gardemoen. Vi har välkända konsertpianisten Arthur (Dennis Storhøi) vars karriär är på väg att rasa samman. Han har dragit på sig en svidande recension för sin senaste konsert och julkonserten i Tromsø har bara 32 förköp. Dessutom har Arthur fått en förnedrande ekonomibiljett och så får man inte röka på flygplatsen längre! Vi har den glada skiten David (Jan Gunnar Røise) som ska till Malaga för att ansluta till sin familj. Han har redan Hawaiiskjortan på och sprider glädje runt omkring sig och är trevlig mot alla han träffar. Vi har Stine (Sus Noreen Jondahl Wilkins) som träffat sin älskare i Oslo men nu försöker komma hem till sin pojkvän i Köpenhamn. Vi har den mystiska Sara (Thea Sofie Loch Næss) som hänger i baren och gör en lista på julklappar till sin pappa. Vi har tonåringen Kaja (Talia Lorentzen) som är på väg på semester med sina ständigt bråkande föräldrar (Line Verndal och Oscar Jean) som får finna sig i att Kaja rymmer bort från dem på flygplatsen. Vi har popstjärnan Ida (Ida Elise Broch) vars privatflyg ställs in och hon tvingas röra sig bland vanligt folk tillsammans med assistenten Ingvild (Evelyn Rasmussen Osazuwa) och livvakten Asle (Kalle Hennie) i väntan på att komma vidare till London. Vi har romantikern Diana (Hanna Ardéhn) som föreställt sig en drömjul i Paris men hamnar i diskussion med den julföraktande piloten Olav (Ravdeep Singh Bajwa) som just landat i det fruktansvärda vädret.

Med det sagt har vi även några som hamnat mellan flighter på flygplatsen på väg mot London. Som spanjorskan Maria (Ariadna Cabrol) som lagt alla sina besparingar på en resa för att hennes son Lukas (Iker Pedraza Proskauer) ska genomgå en avgörande ögonoperation. Eller svenska advokaten Bobbie (Alexandra Rapaport) som är beredd på att göra vad som helst och betala vad som helst för att komma fram. Eller en kinesisk nakenhund som heter Lasso som också skulle till England men nu är ensam bland allt bagage.

Vilket leder oss till de som jobbar på flygplatsen. Till exempel bagagehanteraren Henrik (Valter Skarsgård) som engagerar sig väldigt mycket i hunden. Eller säkerhetsvakten Thea (Carmen Gloria Pérez) som engagerar sig i gällande rutiner. Eller prästen Ronja (Maibritt Saerens) som engagerar sig i allt och alla, inte minst en ensam man som ingen vet vem det är. Eller tomtenissen Alex (Ibrahim Faal) som inte engagerar sig alls förutom i speciellt utvalda personer. Eller slutligen bartendern Marius (Jon Øigarden) som fungerar som ett nav i berättelsen samtidigt som han har en hemsk hemlighet inom sig.

Jag skulle ljuga om jag påstod att "Julstormen" överraskade. Det är snarare tvärtom att den är förutsägbar fast på ett bra sätt. Det gör inget att man kan lista ut hur vissa karaktärer hör ihop eller ana att vissa givna scener kommer att komma. Det gör absolut inget och skapar i stället en sorts trevlig trygghet som är precis det man vill ha när man ser en julfilm. Det var det som gjorde "Love Actually" så bra och tidlös. Kanske kommer även "Julstormen" att bli en framtida klassiker som känns given att trycka igång när det lackar mot jul?

Det får framtiden visa men om du känner för en stunds julmys framför tv:n med sex halvtimmeslånga avsnitt är "Julstormen" ett högst rekommenderat val. Det är väldigt lätt att engagera sig i de olika karaktärerna och deras öden. Vissa av dem är ganska tydliga medan andra är som små mysterier som vi måste lirka upp under seriens gång. Det bidrar med en spänning som gör att man gärna vill se mer, och kanske allt på en gång. En trevlig och bra miniserie är det oavsett.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Per-Olav Sørensen är rena Netflix-veteranen med "Störst av allt", "Home for Christmas" och "The Playlist" på cv:t.

2. Flera av skådespelarna har gjort roller i Sørensens övriga Netflix-produktioner. Han återanvänder sina favoriter kanske?

3. Det finns vissa likheter med den norska långfilmen "Pax" från 2011 som också knöt ihop en mängd olika människor i flygsammanhang. Men den filmen var mörkare och jobbigt pretentiös. En koppling till denna film är dock Ida Elise Broch som gjorde en roll även i den.


ANDERS JAKOBSON (2022-12-23)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama, TV-serie
Format: Streamat
Utkomstår: 2022
Bolag: Netflix
Tema: Netflixoriginal
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.00:1
RECENSERAT DENNA DAG (15/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA