Utvald inspiration för kök och sovrum

FILMEN

Med hela 13 säsonger bakom sig sedan starten 2001 har "Roomservice" blivit rena instutionen hos Kanal 5. På DVD-fodralen kan man läsa deras vitsiga motto "Aldrig sågade - bara plankade" och jag vet inte riktigt om det stämmer. Jag tycker väl egentligen inte att några andra program direkt plankat deras koncept.

Jag följer inte programmet regelbundet, men som barnsligt förtjust i hemmafixareprogram så har jag sett åtskilliga avsnitt under åren och dessutom sett hur programmet förändrats från sakliga till nästan rena lekstugan. Det är ingen tvekan om att snickaren Mattias Särnholm och målaren Johnnie Krigström är rena naturbegåvningarna framför kameran, men nu för tiden känns det som det handlar lika mycket om att de ska ut på äventyr och tramsa runt än själva byggandet.

Och sen är det det här med att allting görs på fyra dagar. Tillåt mig att vara en aning tveksam till det. Min begränsade erfarenhet av hemmafixande (vilket egentligen handlar om att måla om ett par väggar) skickar varningssignaler. Okej om proffs kan hålla en högre arbetstakt men torktider etc kan de ju inte skynda på.

Nog om det - till dessa två DVD:er har fem uppdrag valts ut inom två teman - kök och sovrum, två av de viktigaste platserna i ett hem, och avsnitten har trimmats ned lite så de värsta utsvävningarna är borta och det sakliga är kvar. Det tycker jag är mycket bra. Varje uppdrags inleds med ett litet klipp där Mathias och Johnnie minns tillbaka lite, men även detta är kort och sakligt så att man snabbt kastas in i ombyggnaden.

Det känns som man tänkt till ordentligt när det gäller urvalen av uppdrag till DVD:erna för det är - när det gäller köken - en blandning av små och stora rum, lägenhet och hus och när det gäller sovrummen rum för både par och singelmän och singelkvinnor. Det mest imponerande över huvud taget på dessa två skivor är det sista uppdraget i sovrumssamlingen där man är i en lägenhet på 12,96 kvadratmeter som till synes känns helt omöjlig att göra något vettigt av men som förvandlas till ett skolexempel på compact living med massvis av smarta funktioner som förvandlar det lilla hålet till en "sjurumslägenhet".

Detta tack vare smart planering av inredaren Frida Wanselius - hon är lite sprallig och positivt galen i sina inredningar. I övrigt är det två andra inredare med på skivorna, den svala och lugna Susanne Molinder och det smått maniska och infallsrika Jon Eliason. Under avsnitten får vi även stifta lite närmare bekantskap med dem och höra hur de jobbar, hur de tänker inför ett uppdrag, och resultaten blir ju oftast mycket bra, även om jag själv kanske inte riktigt skulle trivas att bo i de sovrum de får till. Det blir lite för mycket showroom/hotellrum för min smak.

Då är köken mer inspirerande. Jag har länge tänkt göra om mitt kök och här finns en hel del inspiration att ta del av, problemet är ju att det inte är så lätt att göra om ett kök i en handvändning - något som Lilja kan intyga. Och billigt är det definitivt inte. Och på fyra dagar går det absolut inte.

Som inspirationskälla fungerar dessa DVD:er lysande. Jag blir genast sugen att ta tag i några projekt för att göra mitt eget hem mer tilltalande och det är så "Roomservice" får fungera, för att "planka" deras lösningar ser jag som ganska omöjligt.


EXTRAMATERIALET

Samtligt extramaterial på båda DVD:erna är textsidor där vissa repeteras mellan de olika utgåvorna. För det mesta handlar det om tips, små artiklar och presentationer. Mycket är taget från Kanal 5:s hemsida och någon större energi på att redigera materialet har inte gjorts så det är en hel del fel i texterna.

Ganska amatörmässigt och inte givande på något vis.


TRE SAKER

1. Efter den 14:e säsong som rullar på tv just nu kommer "Roomservice" upp över 150 genomförda uppdrag. Det är inte illa alls.

2. Lyckligtvis har Mattias och Johnnie lärlingar till hjälp för de tråkigaste jobben, men det känns som de underutnyttjas i uppdragen.

3. Min syster som är arkitekt har gång på gång grymtat om "Roomservice" otaliga otympliga skapelser i MDF-skivor, så man ska kanske inte inspireras av allt...


ANDERS JAKOBSON (2008-11-05)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin underhållning
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Underhållning, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Universal
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: 4:3
Extramaterial:
Presentationer av Teamet, Tips från inredarna, Inspirationsbilder, Tips - olika träslag, Tips - Marmorino, NCS, Stilhistoria färg, Måla inomhus
Genre: Underhållning, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Universal
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: 4:3
Extramaterial:
Presentationer av Teamet, Tips från inredarna, Inspirationsbilder, Tips - gera, Tips - färgade glasdörrar, Tips - valchromat, Vad är färg, Färger som material
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (11/8):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI/JULI
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA