Underhållande och påkostat jubileum

FILMEN

Första gången jag verkligen noterade Robert Gustafsson var i tv-serien "Brutal-TV" 1991. Det var en tv-version av det klassiska radioprogrammet "Riskradion" som hade roat mig länge. Robert ingick inte i "Riskradion"-gänget, men tillkom tillsammans med Regina Lund och Peter Appelgren till tv-versionen. Det var i denna tv-serie parodin på Bertil Svensson uppstod, som sedan blivit en av Roberts "gubbar" och tydligen omåttligt populär i Norge.

Det var alltså för 21 år sedan, men man får backa ytterligare sex år för att komma till starten på Roberts karriär: som röstskådespelare i "Skrot-Nisse" 1985. 2010 var det alltså 25-årsjubileum och Robert firade detta med en helt egen show som först gick på Rondo i Göteborg och sedan reste runt lite i Sverige. DVD-upptagningen är gjord på Circus i Stockholm.

Det är en både underhållande och påkostad show. Jag hittade en recension i DN från premiären som tyckte att Robert inte tog några risker i showen och bara upprepade gamla skämt. Jag håller inte riktigt med. Visst är det en "gubbrevy" med många av de karaktärer som han gjort under åren, och deras poänger är kanske de samma, men till skillnad från många engelska revyer jag sett där tv-program förts över till scenen så är det inga bokstavliga upprepningar. Ingen vill se sketcher man redan sett tidigare.

Showen inleds med Roberts vaktmästarkaraktär Herman från "Gustafsson 3 tr" som vägrar släppa in den riktiga Robert Gustafsson som ses på en bildskärm. Lasse Kongo släpps dock in, men det är också det enda framträdandet av den karaktären. Sen ramlar det på med brandchefen Greger, Peps Persson, Tony Irving, Veiron i ottan, illerfestaren Fred Asp och Tony Rickardsson med flera. En riktig kavalkad, med snabba och smarta byten. Då och då kommer sång- och dansnummer och sketcher där andra skådespelare är med.

Det mest imponerande i showen är en briljant dansnummer mellan Roberts gamla farbror-karaktär Bo Jansson och hans rollator. Både smart, roligt och lite vackert på samma gång.

Det är en underhållande show som bjuder till en hel del skratt och även om man kan karaktärerna utan och innan är det rätt roligt att återse dem, speciellt när de dyker upp i ett sådant här tjusigt konstruerat upplägg.


EXTRAMATERIALET

En kort bakom kulisserna-film (bokstavligt talat detta gång) - som gärna hade kunnat vara längre - ger en tillfredsställande blick om hur ensemblen fungerar, hur snabba klädbyten går till och lite allmänt småplock.

Vidare finns fyra nummer inspelade på showens första anhalt, Rondo i Göteborg, och det är vissa detaljer som skiljer dem åt från vad som ingår i DVD-dokumentationen. En av dem är nästan helt annorlunda.

En nätt samling extramaterial som duger gott och väl.


TRE SAKER

1. I Fred Asp-sketchen klarar inte skådespelaren Per Svensson att hålla masken när Robert lämnar manuset en smula och hamnar i en svårstoppad skrattattack. Robert säger i bakomfilmen att han är en sådan kontrollmänniska att han sällan tappar fattningen, och det gör han inte heller här utan improviserar vidare tills Svensson lyckas kontrollera sig själv igen. Kul att en sådan sekvens fick vara med i upptagningen.

2. Det är lite oklart vad den här utgåvan egentligen heter. Jag tror att det officiella namnet är något märkliga "Robert Gustafsson 25 Jubileumssrevy", men på omslagets rygg står det "Robert Gustafsson - 25 år".

3. Jag har propagerat förr för att "Brutal-TV" ska släppas på DVD och gör det igen: släpp serien!


ANDERS JAKOBSON (2012-11-21)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (9)
20 senaste recensionerna i kategorin underhållning
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (16/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA