Tarantino + CSI = Sant

FILMEN

När säsong fem av "CSI" nu släpps på DVD är förstås den stora grejen Quentin Tarantinos två avsnitt som avslutar säsongen. Jag har personligen sett i stort sätt alla avsnitt av de fem första säsongerna och måste erkänna att just dessa två faktiskt är några av seriens bästa. De är otroligt spännande, de är otroligt välgjorde och de har ett manus som går utöver det mesta.

Nu är förstås inte säsong fem endast Tarantinos. "CSI" är en i mina ögon otroligt välgjord serie även om det ibland blir lite för mycket. Ibland finns det inga gränser för vad de kan göra i labbet. Men oftast så köper man det de gör.

Säsong fem bjuder på en hel del spännande saker. Gregs karaktär får äntligen lämna labbet och börja avbeta ute på fältet. Hans plats i labbet tas över av en ny karaktär, Aisha Tyler. Samtidigt delas teamet upp i ett dagskift och ett nattskift till Grissoms förtvivlan. Han leder det ena teamet och för att leda det andra dyker karaktären Sofia Curtis upp.

Som sagt, det händer en del under säsong fem. Dessutom sänder man avsnitt 100 som handlar om män som vill bli kvinnor och i sin desperation vänder sig till minst sagt tvivelaktiga doktorer.

Efter att ha sett alla avsnitt av serien kan jag konstatera att säsong fem är en av de starkare säsongerna. Det är rätt fascinerande att en serie fortsätter att vara så bra efter fem säsonger. Visst, det finns en hel del som lyckats med det men å andra sidan finns det minst lika många som inte gjort det. Och det faktum att det finns två spin off-serier gör det inte mindre beundransvärt. "CSI" konkurrerar ju i och med det lite med sig själv.

Till stor del beror det, enligt mig, på persongalleriet att serien fortfarande är så bra. Visst är handlingen minst lika viktig men skulle inte karaktärerna vara trovärdiga skulle serien falla platt. Speciellt Grissom är en av TV-världens mest komplexa karaktärer.

På TV visas just nu säsong sju och det finns inga tecken på att den ska minska i popularitet. Serien kommer förmodligen att leva i många säsonger till och efter att ha sett de 25 avsnitten som ingår i säsong fem kan jag bara konstatera att den gör så med all rätt.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet är gediget. Dels får vi en hel bakom kulisserna-film som bara handlar om Tarantinos dubbelavsnitt. Här står det rätt snart klart att Tarantino är ett stort fan av serien vilket inte direkt skadar när han ska göra sina avsnitt. Han vet precis hur karaktärerna ska agera och reagera.

Vi får även en sammanfattning av säsong fem som kanske känns lite onödig efter att man just sett alla avsnitten men de tankar kring varför och hur man gjorde det man gjorde är intressanta.

Vi får även lite fakta om arbetssätten de använder och även förklarat hur de används i verkligheten. Känns rätt fascinerande att man i många fall faktiskt gör som i serien även i verkligheten.

Nio av avsnitten har kommentarer och det är rätt många. Oftast brukar det kanske vara en fyra, fem avsnitt som har kommentarer.

Ska man klaga på något när det gäller extramaterialet så är det att det är utspritt över flera diskar men det går inte att läsa sig till var de olika delarna finns. Man får alltså leta om man i efterhand bara vill kolla på extramaterialet.


TRE SAKER

1. Boxen är snyggt gjord. Den är visserligen inte så speciell när det gäller själva utförandet men den ser bra ut. Man har använt väldigt bra färger och bilder till den…och det är alltid kul!

2. Tarantinos två avsnitt finns även att köpa separat men jag rekommenderar er att köpa boxen istället. Dels för att ni annars missar 23 avsnitt men även för att ni får mer förståelse för varför karaktärer reagerar och gör som de gör om ni vet mer om dem innan ni kommer fram till Tarantinos avsnitt.

3. På de första säsongerna hade man i Sverige skippat extramaterialet. Nu finns det dock med och det är jag mycket tacksam för. Tydligen hade man på Pan Vision inte informerats om att det fanns extramaterial till boxarna.


HANS-ÅKE LILJA (2007-02-19)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (27)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 6
Utkomstår: 2007
Bolag: Pan Vision
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Kommentarer, The Research of CSI: Maintaining the Accuracy, CSI: Procedures of the scene and in the lab, Season 5 - A post mortem och CSI: Tarantino style
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA