En sann historia om en okänd gangster

FILMEN

James "Whitey" Bulger levde i Boston och var under 1970-talet en av de största gangstrarna som härjat i den delen av USA. Vad inte många visste var att han även var en informatör åt FBI. James och FBI samarbetade och det ledde till att FBI fick den italienska maffian på fall, men det ledde också till att James Bulger blev en av de mäktigaste och mest hänsynslösa gangstrarna i Bostons historia. Trots detta kände i alla fall inte jag till honom och hans framfart. För mig var han gangstern som jag inte kände till - tills nu.

Här får vi se vad som hände, eller i alla fall en variant av vad som hände med Johnny Depp i rollen som James Bulger. Och han gör rollen riktigt bra. Depp är dock sminkad så man ibland har svårt att se att det är just Depp som spelar honom. Frisyren, näsan och en massa andra ansiktsdrag är ändrade men det ser bra ut. Det som ser lite udda ut är färgen på hans ögon som ser lite ut som om han har färgade linser på sig. Men å andra sidan ger det honom en iskall blick.

Som sagt, Bulger är en smågangster i Boston när John Connolly från FBI kontaktar honom och föreslår att de ska samarbeta för att krossa den italienska maffian. Bulger går med på det men i utbyte måste FBI låta honom hållas, vilket de går med på så länge han inte begår mord. Det gör han naturligtvis, men han förser hela tiden FBI med lagom information för att få fortsatt stöd.

Depp är perfekt i rollen men även Joel Edgerton och Benedict Cumberbatch är bra som John Connolly och Billy Bulger. Den senare är James bror. Vi ser även Kevin Bacon som FBI-agent Charles McGuire. Nu har jag ingen aning om hur mycket av sanning som finns med i filmen men man får ändå känslan av att det kan ha gått till som det beskrivs här och det är det väsentliga för filmen. Det ger den en extra liten krydda och det gillar jag.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet fokuserar mycket på den riktige Bulger och hur man jagade honom men vi får även se hur Depp förvandlades till Bulger och hur man gjorde filmen. Precis lagom mix av historiska tillbakablickar på verklighetens Bulger och hur man gjorde film av det hela.


TRE SAKER

1. Tydligen hyrde man in bekanta till den riktiga Bulger för att få allt rätt i filmen.

2. Den verklige Kevin Weeks gillade inte filmen och påstod att den inte alls stämde med verkligheten.

3. Ordet "Fuck" används 254 gånger i filmen.


HANS-ÅKE LILJA (2016-02-17)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2016
Bolag: Warner Bros.
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Where the movie ends, the manhunt begins!, Becoming Whitey Bulger & Black Mass: Deepest cover, Darkest crime
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (23/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA