Skön stämning i amatörernas mördarjakt

FILMEN

Steve Martin och Martin Short återförenades 2018 i Netflixspecialen "An Evening You Will Forget for the Rest of Your Life" som var ganska förväntad gubbhumor. Paret har gjort några produktioner tillsammans, med roliga "¡Tre amigos!" och "Brudens far"-filmerna som höjdpunkterna. Frågan är om "Only Murders In The Building" inte ska läggas till listan? Denna underhållande serie ger Martin och Short anledning att spela mot varandra med väldigt lyckat resultat.

Som titeln anger är en byggnad en central punkt i serien. Denna byggnad är Arconia, ett stort lägenhetshus på Upper West Side i Manhattan. Här bor olika typer av människor, bland annat den trio som vi ser på bilden härintill. Charles-Haden Savage (Steve Martin) är en skådespelare som hade huvudrollen i deckaren "Brazzos" på 90-talet och så mycket mer än så verkar det inte ha blivit. Charles är fullt nöjd med att bli igenkänd som Brazzos på gatorna. Eller är han det? Oliver Putnam (Martin Short) har en på sätt och vis liknande bakgrund. Han är misslyckad regissör som kanske har gjort en och annan lyckad produktion men mest är känd för sina riktiga magplask. Ekonomiskt sett ligger Oliver risigt till och det bara en tidsfråga innan han blir vräkt. Den lite mystiska Mabel Mora (Selena Gomez) bor i sin mosters lägenhet i vilken hon gör en helrenovering, i ett ganska makligt tempo.

Det som för ihop dem tre är en gemensam hissresa som de också delar med Tim Kono (Julian Cihi), men det som verkligen förenar dem är att de alla är stora fans av en true crime-podcast som lägger fram nya avslöjanden om ett fall vecka efter vecka. Ett brandlarm gör att alla tre hamnar på en närliggande restaurang och vid samma bord där de kan lyssna tillsammans och diskutera podfallet.

Men: i samband med brandlarmet hittas Tim Kono död i sin lägenhet. Trots att omständigheterna är lite märkliga bedömer polisen ändå att det är ett självmord. Men trion är tveksamma och trots att de egentligen inte alls är vänner sammanstrålar de för en gemensam utredning som de väljer att publicera som en podcast.

Arbetet leder visserligen till att gänget kommer närmare varandra men alla ruvar också på egna hemligheter som kommer fram under historiens gång. Till exempel har Mabel en relation till Tim Kono och kopplingar till ett tidigare dödsfall i huset. Och vad är det egentligen för grannar de har? Kattmannen Howard Morris (Michael Cyril Creighton), delikungen Teddy Dimas (Nathan Lane) och hans döva son Theo (James Caverly), doktor Grover Stanley (Russell G. Jones), fagottisten Jan (Amy Ryan) och den sura Bunny (Jayne Houdyshell) till exempel. Utredningen tar olika vägar och trion sätter så småningom sig själva i direkt fara för att bli nästa offer.

Stämningen i "Only Murders In The Building" är väldigt skön och serien är både rolig och spännande. Dessutom är serien härligt omväxlande i sin form på ett försiktigt men välfungerande sätt. Till exempel är det ofta olika röster och synvinklar som kommer till tals i avsnittens öppningsscener. Små detaljer som gör skillnad i helheten.

Jag kan inte påstå att "Only Murders In The Building" direkt liknar något annan serie som går just nu och det gör att den sticker ut, men det gör den också för att den är riktigt bra och underhållande. Ett spännande upplägg, en vass och snärtig dialog och en helhet som känns väldigt komplett och bra.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Den true crime-podcast som huvudpersonerna lyssnar på är i verkligheten inspirerad av "Serial" vars första säsong (2014) var sjukt spännande att lyssna på från vecka till vecka.

2. En av trions grannar är ingen annan än Sting som är med i några avsnitt i en lätt skruvad version av sig själv. Hans musik figurerar också i en av seriens roligaste scener i finalavsnittet.

3. Serien har blivit förnyad till en andra säsong och vinkeln för den omgången sätts i säsongens sista scener.


ANDERS JAKOBSON (2021-10-22)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (2)
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi, TV-serie
Format: Streamat
Utkomstår: 2021
Bolag: Disney+
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.85:1
RECENSERAT DENNA DAG (24/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
THRILLERNA