Trög och konstig scifi som ballar ur totalt

FILMEN

Chris Hemsworth är knepig. Han är perfekt som Thor i Marvels filmuniversum och några andra roller som jag sett honom i har han också varit bra i. Men sen är det en rad filmer som jag tycker att han är ganska... jag vill inte säga usel, men "mindre bra" i. Ganska mindre bra, alltså. Kanske är det så enkelt att han inte är helt rätt för rollen? Jag vet inte.

"Spiderhead" är den tredje Netflix-titeln han varit producent till och därför är det inte så oväntat att han också gör en av huvudrollerna. Han spelar - ska man tro - en fängelsedirektör för ett väldigt speciellt fängelse i denna framtidsfilm. Här samsas vårdare och fångar med varandra och det finns inga direkta celler eller låsta rum. Priset för denna frihet för fångarna är att de deltar i experiment av olika droger som på nolltid kan orsaka allt från eufori till värsta ångest till åtrå och hunger. Allt styrs via fem färgglada ampuller som placeras i en sorts insats i ryggslutet på alla närvarande - inklusive Abnesti (Hemsworth).

I själva verket är han företagare och den som ligger bakom drogerna, men han kan alltid skruva lite på sanningen och säga att "ledningen" vill att fångarna ska testa både det ena och det andra. Miles Teller spelar Jeff som blivit dömd för dråp efter att kört full och kraschat så att medpassagerarna omkommit. Han har gjort precis allt det som förväntats av honom, men så småningom börjar han ifrågasätta experimenten och när ett går vansinnigt fel inser han att något måste göras.

Vissa aspekter av filmen är inte så tokiga, men filmen känns trög och lite konstig och mot slutet upplever jag att den ballar ur nästan fullständigt och blir en helt annan typ av film än vad den varit under merparten av historien. Jag skruvar på mig i tv-soffan och känner innerst inne att jag nog kunde lagt tiden på något bättre. Miles Teller gör en rätt bra insats som fången som säger ifrån, medan Chris Hemsworth växlar mellan att vara helt okej till helt fel. Knepigt som sagt.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Filmen är baserad på en novell som heter "Escape from Spiderhead" skriven av George Sanders. Den publicerades 2010 i The New Yorker, som faktiskt är ett av de produktionsbolag som gjort filmen. Novellen och filmmanuset har en del drastiska skillnader.

2. I en scen kan man se en fånge med synnerligen brutalt utseende läsa en roman av George Sanders.

3. För regin står Joseph Kosinski som tidigare gjort "Tron: Legacy", "Oblivion", "Only the Brave" och "Top Gun: Maverick".


ANDERS JAKOBSON (2022-06-24)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin science fiction
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Science fiction
Format: Streamat
Utkomstår: 2022
Bolag: Netflix
Tema: Netflixoriginal
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
RECENSERAT DENNA DAG (20/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA