Digitalt restaurerad sol-och-vårarklassiker

FILMEN

Med epitetet "Svensk mästare i Sol & Vår" skulle man kunna tro att Gustaf Raskenstam (1901-1969) var den som ligger bakom begreppet sol-och-vårande, men så är inte fallet. Skyldig till det är bedragaren Karl Vesterberg som 1916 satte in en annons i Stockholms-Tidningen under signaturen "Sol och vår". Men av alla män som lurat av kvinnor deras pengar genom den svenska historien borde Raskenstam vara den första man tänker på.

Det gjorde i alla skådespelaren, regissören, manusförfattaren och producenten Gunnar Hellström när han 1983 producerade "Raskenstam" med sig själv i huvudrollen. Hellström var ganska lik föregångaren som beskrevs som "en smått korpulent man i medelåldern med tangorabatt". Ser man en bild på den verkliga Raskenstam inser man snabbt att han var kusligt lik David Sundin!

Hur som helst: Raskenstam var bankir och affärsman och något av en jävel på att lura pengar av kvinnor som han dessutom förförde enligt konstens alla regler. Inledningsvis har han något sorts samarbete med Karl-Erik Almkvist (Thomas Hellberg) men det skär sig och det blir konkurrenter. Det hindrar inte Raskenstam för att fara fram som en ångvält under åren innan andra världskriget. Han vet precis hur han ska lägga fram en idé eller ett erbjudande för att få kapital i utebyte mot planerade investeringar. Pengarna går till att emellanåt lösa in delar av skulder, men mest till Raskenstams fina leverne fram till nästa bedrägeri. Och så går det runt, runt på samma vis.

På något sätt lyckas han hålla alla olika spår vid liv och separerade, men när flera av kvinnorna hamnar i "grossess" (underbart gammalt ord för att vara på smällen) och tankarna om giftemål kommer från olika håll, börjar det bli lite knepigt för Raskenstam, men han kör på som han alltid har gjort.

Det är ganska bra skjuts i den här farsartade svenska klassikern och Hellström briljerar i huvudrollen när han förför kvinnor spelade av Lena Nyman, Harriet Andersson, Inga Gill, Yvonne Lombard, Lis Nilheim, Birgitta Andersson, Susanne Schelin och självaste Agnetha Fältskog i sin enda traditionella skådespelarinsats. Om inte det vore nog ser vi även legendariska svenska skådespelare som Meg Westergren, Carl-Gustaf Lindstedt, Ingvar Kjellson, Kim Anderzon, Göthe Grefbo, Gunvor Pontén, Nils Eklund, Gösta Prüzelius, Sven Holmberg och Gunnar "Knas" Lindkvist i större och mindre roller. Stjärnspäckat så det räcker och blir över.

Som film tycker jag att "Raskenstam" håller rätt bra så här ett år innan filmens 40-årsjubileum. Den digitala restaureringen är fullt godkänd. Det är inte någon magisk insats som gör ljudet och bilden kristallklar och knivskarp, men bättre än så här har nog filmen aldrig sett ut. Lite trist att svenska undertexter inte finns tillgängliga. Det är inte helt lätt att höra alla repliker i gamla filmer.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. "Raskenstam" var en av de sista produktionerna som Gunnar Hellström regisserade och agerade i. Karriären startade redan på 50-talet och på 60- och 70-talet jobbade Hellström i Hollywood och regisserade avsnitt i mängder av westernserier, bland annat "Familjen Macahan".

2. De sista regijobben i USA var för "Dallas" där Hellström gjorde totalt sex avsnitt mellan 1979 och 1983. Sex år senare återvände han till "Dallas" för att göra karaktären Rolf Brundin i fyra avsnitt.

3. 1994 gjorde Hellström sin sista insats i tv-filmen "Zorn", sju år innan han dog. Där spelade han titelkaraktären - ytterligare en verklig person med smak för kvinnor.


ANDERS JAKOBSON (2022-12-20)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2022
Bolag: Majeng media
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.77:1
RECENSERAT DENNA DAG (21/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA