Mer action för den som ville ha mer

FILMEN

Uppföljaren till 2020:s actionmacka "Extraction" tar vid exakt där den förra slutade. Legosoldaten Tyler Rake (Chris Hemsworth) hade klarat sitt uppdrag men blivit skjuten på kuppen och det sista vi såg av honom (typ) var att han ramlade från en bro ner i ett vattendrag. I inledningen här flyter han upp någonstans och är fortfarande vid liv. Det tar dock lång tid innan Tyler vaknar och är då ganska långt ifrån den vältränade soldat han en gång var. Kanske gick det lite för långt den här gången, och Tyler pensioneras. Kollegorna, syskonen Nik (Golshifteh Farahani) och Yaz Kahn (Adam Bessa) ser till att Tyler får en lugn tillvaro i en ödslig stuga i Österike så att han kan läka och bli stark.

Men en dag väntar en okänd man (Idris Elba - vilket gör att filmen blir en liten "Thor"-reunion) utanför stugan och säger att han har en önskan från Tylers ex-fru Mia (Olga Kurylenko) om att frita hennes syster Ketevan (Tinatin Dalakishvili) och barnen Sandro (Andro Japaridze) och Nina som är fängslade i Georgien tillsammans med hennes gangsterman Davit (Tornike Bziava). Anledning nog för Tyler att lämna pensioneringen, träna upp sig blixtsnabbt och engagera Nik och Yaz för uppdraget. Insatsen i Georgien blir omfattande och komplicerad och under den samma tvingas Tyler, med viss assistans av Ketevan, att döda Davit och det kommer senare att ge livsfarliga ringar på vattnet. För Davits överbeskyddande bror Zurab (Tornike Gogrichiani) vill hämnas och använder den svaga länken, tonårsgrabben Sandro, för att ta reda på vad som hänt och vem som är den skyldige och Tyler får fullt upp med att skydda familjen - från familjen.

Precis som denna första filmen är uppföljaren en blandning av våldsam pang-pang-action med långa, koreograferade sekvenser och djupa samtal. Tyler bär på ett bagage som väger tungt kopplat till en nära personlig tragedi och det är också en av anledningarna att han tar uppdraget och engagerar sig så i det. Jag tycker det blir lite obalanserat. Det skär sig lite. Jag har lite svårt att ta de allvarligare bitarna helt seriöst när Tyler har en body count som jag inte ens vågar räkna. Det är svårt att sympatisera med en mördarmaskin som inte drar sig för att oskadliggöra eller dräpa vem som helst som står i vägen, oavsett vem det är.

Men vill man ha action så får man det i överflöd och jag tycker att uppföljaren är lite mer fokuserad när det gäller vem Tyler slåss mot. Sen är det lite vad det är. Det är lite mer av samma vara och jag känner mig inte överdrivet road av den och för min del kan jag tycka att uppföljaren är lite lätt onödig. Så spännande är inte Tyler Rakes historia att den behövs ältas i fler filmer. Men det här är förstås inte slutet på något vis...


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. I den första filmen fanns det en "one take"-scen på 11 minuter. Givetvis finns det en sådan även här men den är nästan dubbelt så lång: 21 minuter. Scenen tog enligt uppgift 4-5 månader att repetera och 29 dagar att filma.

2. I den första filmen fanns det även en liten avslutningsscen som var väldigt luddig men som ändå pekade på en uppföljare. Den scenen har ingenting med den här filmen att göra.

3. Dock så pekas det ordentligt på en tredje film och under Netflix Tudum i juni bekräftades det att den kommer att komma. Hurra...


ANDERS JAKOBSON (2023-06-21)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Streamat
Utkomstår: 2023
Bolag: Netflix
Tema: Netflixoriginal
Ljud: Dolby Atmos
Bild: 1080p High Definition 2.35:1
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA