Allt från styckning till spioneri

FILMEN

Den andra filmen i "Beck"-serien med Peter Haber och Mikael Persbrandt i huvudrollerna går under titeln "Mannen med ikonerna" och i den är Martin Beck så lik James Bond som han någonsin kommer att bli.

Vad som börjar som ett styckmord slutar med internationella konflikter på hög politisk nivå . Beck lyckas i sista sekund ställa allt till rätta, både när det gäller styckmordet och det politiska. Problemet är bara att det är lite för mycket för en "Beck"-film. Beck ska inte vara någon James Bond. Han ska vara Martin Beck, varken mer eller mindre.

Bortser man däremot från dessa James Bond-utsvävningarna så är "Mannen med Ikonerna" en bra "Beck"-film. Man tror som vanligt att man vet vem som bragt den gamla damen om livet men inte förens i slutet vet man vem den skyldige är och varför han begick brottet.

Persbrandt fortsätter att utveckla Gunvald till den härliga karaktär som vi kommer att se i senare filmer. Peter Haber är sig lik som Martin Beck, vilket är just det som gör honom så perfekt som Beck. Vad som än händer är han den han är. Det enda jag reagerade lite på är att han här verkar gilla att pilla med klockor. En hobby man inte ser mycket av i kommande filmer.

Även Stina Rautelin växer in i rollen som Lena. Lena får nu en fast roll i Becks grupp som hon växer in i mer och mer ju längre filmen går. Man märker också att hon mer och mer vinner Beck och Gunvalds förtroende och uppskattning.

Tyvärr är dock Figge Norling lika tafatt som Benny i den här filmen som i den första. Kanske är det för att man jämför med senare filmers karaktärer men Figge är verkligen inte rätt skådespelare för rollen. Nu hintades det dock i slutet av filmen att Benny kanske är på väg att lämna gruppen så det är bara att hoppas på det.


EXTRAMATERIALET

Filmen har inget extramaterial.


TRE SAKER

1. Kemin mellan Beck och hans chef (spelad av Per Moberg) är verkligen skön. De ogillar verkligen varandra och Beck har ingen som helst respekt för honom.

2. Vid några tillfällen känns det nästan som om filmen är ihopklippt med TV4 i åtanke. Många klipp mellan scener har några sekunder av svart emellan. Så brukar det bli när man öppnar upp för ställen där kanalerna kan lägga in sin reklam.

3. Jag gillar verkligen Åke Lundqvist i rollen som mannen med ikonerna. En mycket bra.


HANS-ÅKE LILJA (2002-09-18)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (55)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2002
Bolag: Nordisk film
Tema: Beck
Ljud: Stereo
Bild: Widescreen
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA