Oscarsvinnande underdogdrama

FILMEN

"Rocky" är historien om underdogen som fick världens chans, men i samma veva är det ungefär samma historia om Sylvester Stallone. När filmen gjordes 1976 var Stallone en fattig man som inte hade fått något direkt genombrott. Det första utkastet till "Rocky" vräkte han fram på tre dagar och efter att ha bearbetat det ett par varv blev det en succéfilm som drog hem en Oscar för bästa film och satte Stallone på kartan som en av de stora skådespelarna.

Visst, det är som actionhjälte vi känner honom bäst och det är inte alltid filmerna blivit så speciellt lyckade, men i mer dramabetonade filmer är Stallone en oslipad diamant. Ta till exempel den fantastiska "Copland".

I "Rocky" är Stallone ung och oförstörd och hans karaktär är ungefär likadan. Rocky är en boxare som aldrig fått det stora genombrottet. Han har ett stort hjärta men har inte alla läsk i backen. Tack vare sin styrka har han fått ett jobb med att driva in skulder åt en lokal lånehaj, men det lyckas han inte helt perfekt med.

På det privata planet har Rocky förälskat sig i ett biträde i den lokala djuraffären. Hon heter Adrian och är syster till Rockys kompis Paulie. Hon är en timid, grå figur utan någon emotionell erfarenhet. Rocky försöker sig närma sig Adrian genom att varje dag gå in och dra ett skämt för henne, men det är först när han äntligen får med henne ut på en träff i samband med Thanksgiving som Adrian inser att Rocky menar allvar och faller för honom.

Samtidigt har den rådande boxningvärldsmästaren Apollo Creed kommit på en idé. Han bjuder in en total okänd boxare till att utmana honom på världsmästartitlen till nyårsdagen. Och givetvis väljer Apollo ut Rocky.

Rocky börjar träna hårt inför den stundande fighten, men ju närmare den kommer ju mer börjar Rocky fundera över vad han givit sig in på. Ska han klara av att stå emot världsmästaren?

Det är karaktärerna i filmen som är den stora behållningen. Samtliga huvudpersoner drivs av ett missnöje. Rocky är frustrerad över att aldrig ha fått bli någon riktig boxare, Adrian är less på att vara förttryckt, förminskad och sedd som en förlorare, Paulie hatar sitt jobb i köttlagret och vill hellre ha Rockys jobb som benknäckare, samtidigt som han visar en illa dold avundsjuka för Rocky och Adrians kärlek, och Mickey - Rockys tränare - är sur och bitter för sin egna boxningskarriär som aldrig heller tog sig.

Genom Rockys chans får alla en möjlighet att leva upp. Allt detta i den gråa, smutsiga Philadelphia-miljön.

Har man inte sett "Rocky" så är det ett måste. Det är ingen hjärndöd actionfilm utan ett starkt drama om att leva ut sina drömmar.


EXTRAMATERIALET

Det här är en "special edition" släppt 2001 och extramaterialet lever till en viss del upp till det begreppet.

Det finns ett kommentarspår att lyssna på, vilket jag inte gjort än. Vidare en halvtimmes intervju med Sylvester Stallone där han berättar lite om bakgrunden till filmen, historier från inspelningen och testvisningarna och lite om de olika skådespelarna i filmen.

Regissören John Avildsen tar sedan vidare och tar oss med lite bakom kulisserna till fightscenerna. Det visade sig att han filmade med en 8mm-kamera när Stallone och Carl Wheaters övade på att boxas och några av dessa filmer har han nu grävt fram. Ganska intressant.

Två hyllningar står näst på tur, en till skådespelaren Burgess Meredith (Mickey) och till filmaren James Crabe. Meredith var en hederlig skådespelare ur den gamla skolan som lyfte den komplicerade rollen som Mickey till en högre nivå. Ni som sett filmen vet vilken fräsande arg gubbe Mickey är och det är tydligt att Meredith själv sköt dit mycket av karaktärens drag.

Sist då lite trailers och TV-spottar. Det är ganska intressant att se på trailers från 70-talet då de inte var speciellt bra. Trailern till "Rocky" berättar nästan hela filmen på ett par minuter, vilket i dag skulle vara helt förbjudet. Det är egentligen bara den absoluta slutscenen man saknar för att ha "sett" hela filmen.


TRE SAKER

1. Sylvester Stallone har dragit till med ett klassiskt, men ganska billigt och uttjatat trick i manuset genom att förvandla Adrian till värsta snyggingen bara hon tar av sig glasögonen.

2. Ända sedan första gången jag såg filmen som liten grabb har jag inte fattat hur Stallone klarade av att dricka fem råa ägg rakt upp och ned i ett svep.

3. Även om John Avildsen säger i bakomfilmen att de jobbade hårt med att få fightscenerna att verka realistiska så är de verkligen inte det, ett återkommande problem i boxningsfilmer.


ANDERS JAKOBSON (2001-06-20)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (3)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2001
Bolag: SF
Tema: Boxning, Oscarsvinnare
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Kommentarer av regissör, producent, skådespelare och inspelningspersonal, intervju med Sylvester Stallone, bakom kulisserna-inslag med regissören John Avildsen, hyllning till Burgess Meredith, hyllning till James Crabe, trailers, TV-spottar.
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
KOMEDIERNA