Kärlek vid första ögonkastet

FILMEN

Hösten 2000 var jag ute på en sju veckor lång Europaturné tillsammans med ett band som kallats ett av världens hårdaste. I bussen vi åkte i fast det en liten lounge med tv och video. Någon dag satt jag där lite uttråkad och grävde runt bland den lilla samlingen videokassetter som fanns där och hittade "Ett småkryps liv". Jag såg filmen och älskade den på en gång. Jag tror jag såg den tre gånger på raken. Det var min första kontakt med Pixar och det var kärlek vid första ögonkastet.

Ni förstår kanske kontrasten: jag är ute på en otroligt hård turné och ser en barnfilm om myror som på bästa "Bamse"-manér kommer underfund med att "tillsammans är vi starka".

"Ett småkryps liv" är filmen som alltid glöms bort när Pixar ska marknadsföra en ny film. Det är ofta "Från skaparna av 'Toy Story', 'Monster's Inc.' och 'Hitta Nemo'" och det har faktiskt irriterat mig rätt mycket. Men det är kanske för att filmen är min favorit.

I filmen möter vi en myrkoloni som samlar mat. Inte till sig själva dock, utan enligt traditionen måste myrorna samla ihop mat till gräshopporna så att de lämnar myrorna i fred. Den påhittige, men samtidigt lite utmobbade myran Flip drar så att säga sitt strå till stacken, men hans metoder är inte speciellt uppskattade av de principfasta myrorna. Givetvis är det Flip som lyckas välta ned hela matsamlingen i vattnet lagom till när gräshopporna dyker upp. Den tuffa gräshoppsledaren Hopper ger myrorna en andra chans, och Flip kommer på den briljanta idén att ge sig iväg till "staden" och leta rätt på soldatkryp som kan försvara myrkolonin. Prinsessan Atta går med på det eftersom det är ett sätt att åtminstone tillfälligt bli av med Flip och att han ska lyckas med sitt uppdrag är det ingen som tror.

Men Flip hittar sina soldater, vilka i själva verket är en cirkustrupp som nyligen fått sparken. När sanningen väl kommer fram inser myrorna att de gjort ett misstag när de litade på Flip och att det inte finns tillräckligt med tid att samla ihop all mat som behövs för att hålla gräshopporna nöjda. Är detta slutet för vår myrkoloni?

I och med att "Ett småkryps liv" gjordes som uppföljare till "Toy Story" får filmen räknas som en tidig Pixar-film, och om man jämför med vad de åstadkommit de senaste åren så är det en märkbar skillnad i utseendet. Samtidigt är filmen ett rejält kliv framåt från "Toy Story", speciellt i miljöerna som är mycket större och mer detaljerade. Bristerna är möjligen i karaktärerna som ser lite inklistrade ut och inte är så speciellt avancerade. Men det är ändå en mycket välgjord film och Pixars styrka ligger som alltid i storyn och karaktärerna i sig. Här finns det gott om figurer att förälska sig i och en vänskapsbaserad historia som är lika rar som alltid.

Det jag gillar mest är hur man använt till synes obetydliga mänskliga ting som viktiga och stora saker i filmen. "Staden" som Flip åker till är ett bra exempel på det, och även cirkusen med en gammal kinamatskartong som förvandlingsskåp är ett annat exempel. Sen är det så klart detaljerna, som att Flip tillverkar en keps av ett blad. Jag myser åt sådant.

"Ett småkryps liv" är helt klart en av mina favoriter inom den animerade genren. Pixar har gjort bättre filmer, men just denna var min första och en som jag aldrig kommer att släppa ur mitt hjärta.

...och för att runda av anekdoten från inledningen av texten: I januari 2004 var jag på en kortare turné i japan, faktiskt tillsammans med samma hårda band som 2000, och i en leksaksaffär hittade jag en cirka 30-35 cm lång Flip-figur som jag givetvis inte kunde låta bli att köpa. Ett fint minne på många olika sätt.


EXTRAMATERIALET

Utgåvan är fylld av extramaterial, det mest plockat från en tidigare DVD-utgåva där man får i ett myller av klipp får ta del av förproduktionen och produktionen av filmen. Här finns det mesta och till och med ett första utkast till historien där upplägget skiljer sig ganska mycket från slutresultatet.

Det finns även ett nytt inslag där fyra av de högre hönsen inom Pixar sitter och minns filmen. Ett riktigt bra inslag som dock innehåller väldigt mycket information som man får ut genom det övriga extramaterialet.

Två kortfilmer finns även att se, den ena är en gammal Disneykortis från "Silly Symphony"-serien om en gräshoppa och en myrkoloni som på sätt och vis inspirerade "Ett småkryps liv". Den andra är en Pixarkortis från samma tid om en gammal man som spelar schack med sig själv. Detta är dock en av Pixars svagaste kortfilmer och varken speciellt bra eller rolig.

Ett kommentarspår till filmen finns också att lyssna på, vilket jag ännu inte gjort. Sammanfattningsvis rymmer extramaterialet i princip allt man vill veta om filmen.


TRE SAKER

1. Under eftertexterna rullar några bloopers igång precis som i vanliga filmer. Det vill säga, "skådespelarna" säger fel och gör bort sig och allting fångas av kamerorna. Otroligt smart och roligt, och så uppskattat att Pixar fick göra fler bloppers. Dessa finns att se bland extramaterialet.

2. Enligt extramaterialet utbrast en smärre protest bland Pixars animerare när "Ett småkryps liv" inte nämndes i trailern till "Superhjältarna". Många debuterade inom företaget med denna film och protesten ledde till en årligen återkommande uppskattningsdag för myrfilmen. Bra!

3. Rösten till den minsta myrprinsessan Dot gjordes av en åtta-nioårig Hayden Panettiere. Att se Hayden bland extramaterialet är riktigt underhållande.


ANDERS JAKOBSON (2011-02-09)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (31)
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
© Disney
Genre: Animerad
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Disney
Ljud: DTS-HD MA 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.35:1
Extramaterial:
Geri's Game, Filmmakers Roundtable, A Bug's Life - The First Draft, Silly Symphony: Grasshopper and the ants, Audio Commentary, Pre-Production, Production, Sound Design, Release, Outtakes
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (20/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA