Stjärnspäckat, skruvat och svart

FILMEN

Den här filmen är baserad på en dokumentär bok och en dokumentärserie om den amerikanska arméns forskning kring möjligheterna att använda New Age-koncept och paranormala och psykologiska tekniker under kriget mot Terrorn. Om det låter skruvat, så är det ingenting mot hur filmen har blivit.

Här är det en desperat journalist spelad av Ewan MacGregor som ramlar in i vad som ska bli hans livs scoop. Efter att ha blivit sviken av sin fru lämnar Bob Wilton trygga Michigan för att rapportera om kriget på plats i Irak. Men han hamnar i Kuwait i väntan på att få komma vidare. Där stöter han ihop med Lyn "Skip" Cassady (George Clooney), en person han hört talas om tidigare när han intervjuade en galenpanna hemma i Michigan, som hävdade att Lyn hade paranormala krafter.

Lyn berättar för den ivrigt lyssnade Bob om sina kunskaper och hur han fått lära sig dem av mentorn Bill Django (Jeff Bridges) som ledde en enhet dedikerad till denna forskning. Vietnamveteranen Django vandrade runt bland New Age- och hippiekollektiv under 70-talet och plockade in inspiration och kunskap för att utbilda soldater till supersoldater, eller Jedi-krigare. New Earth Army kallade han den, och en av Lyns värsta rivaler var Larry Hooper (Kevin Spacey). Bill och Larry drog åt olika håll, vilket ledde till att Bill lämnade New Earth Army.

Nu har Bill fått ett "psykiskt besök" av Django där han fått som uppgift att ta sig till en plats i Irak. Bob hänger på, men finns det verkligen en uppgift eller är allting bara förvirrat nonsens av ytterligare en virrpanna?

Det doftar lite bröderna Coen om den här filmen, när de gör roliga filmer. Den där underfundiga humorn som ligger under ytan och poppar upp när man minst anar det. Det absurda enkelt sagt. Eller så är det bara för att George Clooney är med som jag gör kopplingen, han har ju varit med i några av Coen-brödernas filmer.

Det är dock ingen komedi som man ramlar ur soffan av en skrattattack av, utan en betydligt svartare historia än man kan tro. Svart och skruvad, för filmen är inte riktigt berättad på ett normalt sätt.

Likt Coens "Burn After Reading" är det en film man förmodligen måste smälta och kanske se om ett par gånger. Det är i sig inget dåligt betyg, men samtidigt måste jag säga att "The Men Who Stare at Goats" inte riktigt var vad jag trodde att den skulle vara. Det är heller inte något dåligt betyg.


EXTRAMATERIALET

Det finns två korta featurettes som extramaterial, där den första är en vanlig bakomfilm och den andra fokuserar på det som faktiskt är sant i filmen. Det är rätt intressant men ganska torrt framfört.

En handfull bortklippta scener är också med där några är förlängda eller alternativa.

Sist finns det något som heter "Character profiles" som i själva verket är fyra trailers ur olika karaktärers synvinklar.


TRE SAKER

1. Allt snack om Jedi-krigare blir komiskt eftersom självaste Obi-Wan Kenobi sitter där i bild. Riktigt roligt blir det när MacGregor frågar "Vad är en Jedi?"

2. Utöver de fyra superstjärnorna i huvudrollerna är filmen späckad med kända namn som Robert Patrick, Stephen Lang, Stephen Root, Rebecca Mader och Glenn Morshower.

3. Med ganska enkla medel har man lyckats rätt hyfsat med att skildra främst George Clooney och Kevin Spacey som ca 25 år yngre än vad de egentligen är under tillbakablickarna.


ANDERS JAKOBSON (2010-05-28)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: Sandrew Metronome
Ljud: DTS 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Extramaterial:
Kodnamn: Projekt "Hollywood", Avslöjande getter, Bortklippta scener, Karaktärsbeskrivningar
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (24/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA