I stället för skippning: Givande tittning

FILMEN

Ja, jag vet att jag för ett år sedan skrev "jag skippar kommande filmer" i den nya animerade "Dagbok för alla mina fans"-filmserien som är planerad att hålla på så länge att alla gjorda och framtida böcker blir filmade. Jag vet det. Men jag vet också att jag för tio år sedan när live-action-varianten av "Dagbok för alla mina fans: Rodrick regerar" kom skrev att jag var "lite lätt positivt överraskad för efter den första filmen hade jag givit upp hoppet om den här filmserien".

Exakt så är fallet med denna andra film i omstarten av filmserien. Förra filmen var skoj för att den testade ett nytt visuellt grepp men en ganska tradig historia och jag ska inte säga att jag direkt myser och jublar i soffan inledningsvis av "Rodrick regerar" men den är helt klart en bättre film på alla sätt och vis. Den största anledningen är att vi slipper skolmiljön och en massa gapiga sidokaraktärer. Till och med Rowley är knappt med. I stället ligger fokus på dagboksförfattaren Greg Heffley och hans hårdrockande storebror Rodrick.

När bröderna plötsligt har huset för sig själva under en helg uppmanas de att umgås, något Greg faktiskt vill och Rodrick går med på. Men han vill förstås ha en klassisk röjarfest som man absolut inte får ha hemma. Med formuleringen "bröderna Heffleys legendariska fest" säljer han in det förbjudna till Greg, som givetvis åker på att göra alla förberedelser innan Rodrick låser in honom i källaren. Han är inte dum, storebrorsan. Men Greg lyckas ta en del komprometterande foton på sin bror genom ett nyckelhål som kan vara bra att ha för framtida bruk. Givetvis kommer föräldrarna hem tidigare än tänkt och Greg tvingas hjälpa Rodrick att städa undan eländet innan de faktiskt kommit hem och i och med det hamnar Rodrick i skuld.

Han betalar av med olika livskunskaper och bröderna kommer varandra närmare, men samtidigt börjar de spela ut varandra i olika situationer. Greg har ju sina foton som trumfkort och det vore ju förskräckligt om föräldrarna fick syn på dem, eller hur?

"Rodrick regerar" har längre speltid än sin föregångarna men filmens berättelse är snabb och lite episodartad även om den aldrig spretar. Jag återkommer hela tiden till att det är en bättre film och plötsligt känner jag mig inte lika tveksam inför framtiden. Vi får väl se om ett år.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. I en av episoderna åker bröderna och bor hos sin farfar på ett ålderdomshem. Rösten till farfar Heffley görs av Edward Asner, i animationssammanhang troligen mest känd från huvudrollen i "Upp". Asner dog 2021 och filmen, som är tillägnad honom, är en av hans sista produktioner.

2. Originaltiteln är "Rodrick rules" som har flera betydelser. Dels kan man läsa det som den svenska översättningen "Rodrick regerar" och dels är det också namnet på Rodricks visdomsord - "Rodrickregler".

3. Problemet med amerikanska "middle-school" (årskurs 6-8) som i förra filmen både hette mellanstadiet och högstadiet översätts denna gång till "mellanskolan". Mmm, just det.


ANDERS JAKOBSON (2022-12-07)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (5)
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad
Format: Streamat
Utkomstår: 2022
Bolag: Disney+
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
RECENSERAT DENNA DAG (21/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
KOMEDIERNA