En grön legend föds…

FILMEN

Finns det någon som aldrig sett Hulken? Jag har svårt att tro det men kanske finns det de som inte sett originalserien från slutet av 70-talet? Kanske finns det de som tror att Hulken bara existerar i animerad version på film? Fel!

I slutet av 70-talet, närmare bestämt 1977 visades piloten till vad som senare skulle bli en serie som pågick i inte mindre än fem säsonger och fem långfilmer. Den första av långfilmerna är den pilot som startade det hela. Den är 90 minuter lång och finns med på den DVD jag nyss sett.

Här får vi vara med från första början. Vi får se hur David Banner (suveränt spelad av Bill Bixby) misslyckas att ta fram sin djuriska styrka och rädda sin flickvän från ett brinnande bilvrak. Knäckt av detta börjar han tillsammans med Doktor Elaina Marks forska i människors inre styrka och hur det kommer sig att en del kan ta fram den när det verkligen behövs medan andra, som David inte kan det.

Efter lång forskning kommer David till slut på att styrkan sitter i en viss del av personernas DNA. Den måste dock också utsättas för förhöjd gamma strålning för att ge styrka. För att bevisa sin teori utsätter sig David (som har rätt DNA-förutsättningar) sig själv för gammastrålning. Tyvärr får han i sig sju gånger högre dos än han planerat vilket ska visa sig vara ödesdigert.

Till en början märks det ingen skillnad men när han på vägen hem får punktering och blir arg förvandlas han till det gröna monster vi alla känner igen som Hulken. Han söker då upp Doktor Elaina Marks för att försöka hitta ett botemedel. Tyvärr går allt snett och David tvingas till ett liv på flykt, ständigt rädd för att komma någon för nära då han inte kan kontrollera monstret i sig. I hälarna har han dessutom journalisten Jack McGee som ständigt är på jakt efter det gröna monstret han döpt till Den otroliga Hulken.

Förutom pilotavsnittet har man även valt att inkludera de två första avsnitten från säsong två på DVD:n. De har här klippts ihop till ett 90 minuter långt avsnitt med titeln "Married" och även om det känns lite udda att sätta ihop första avsnittet från säsong ett och de två första från säsong två på en och samma DVD kan jag förstå hur man tänkt här.

Dels känns "Married" som om den följer direkt efter piloten och dels blir det ett lite längre avsnitt i och med att "Married" från början var två avsnitt.

"Married" handlar om hur David söker upp doktor Caroline Fields för att se om hon kan hjälpa honom att kontrollera Hulken. Just detta med att han ska kontrollera Hulken är det enda som indikerar att lite tid passerat mellan "Married" och piloten. Det är inte längre ett botemedel David letar efter. Nu gäller det istället att kunna kontrollera.

Han hoppas att hon ska kunna hjälpa honom genom hypnos, som är Carolines specialämne. Tyvärr är den gode doktorn själv allvarligt sjuk och har inte mer än sex till åtta veckor att leva… om inte David kan hjälpa henne förstås. Han är nämligen speciallist på den typ av sjukdom hon drabbats av.

Och som om det inte vore nog ska det snart visa sig att Hulkens celler förökar sig extra snabbt (vilket ju gör att han läker rekordsnabbt) medan hennes förökar sig för dåligt, vilket i sin tur leder till hennes sjukdom. Nu hoppas de att kunna dra nytta av varandras olyckor för att på så vis hitta ett botemedel åt dem båda.

Ovanpå detta har man även lagt på en kärleksrelation mellan de två som avslutas med, som titeln indikerar, bröllop.

Att serien har 30 år på nacken märks väl, och då speciellt på specialeffekterna. När den normalstore David förvandlas till den enorme Hulken går det i flera steg. Det hela är en blandning av färgade linser, spräckta kläder, dåliga peruker och massor av grön färg.

När förvandlingen sen är över är det bodybuildern Lou Ferrigno som vi ser i rollen som Hulken. Han har då målats grön från topp till tå och har också fått på sig vad som måste vara världens sämsta peruk. Håret ser verkligen falskt ut och jag förstår faktisk inte varför det valde det…om det nu inte är så att det är Lou Ferrigno riktiga hår…

Har man aldrig sett TV serien "Hulken" tidigare känns den nog rätt daterad och larvig men var man som jag med när det visades på TV här i Sverige är det en underbar nostalgitripp.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet ska, enligt omslaget, bestå av tre klipp från den senaste långfilmen om Hulken, den där han är datoranimerad och det får nog ses som en sanning med modifikation. Visst, vi får tre inslag med det är två trailers och en TV-spot och knappast några riktiga "klipp" ur filmen.


TRE SAKER

1. Apropå specialeffekterna noterade jag att Hulkens händer blir mindre gröna när han haft dem i vattnet, konstigt…

2. I rollen som Doktor Elaina Marks ser vi Susan Sullivan som också kan ses som Maggie Gioberti i "Falcon Crest"

3. Lite kul är det att skjortorna spricker medan byxorna alltid håller när David förvandlas till Hulken. Snacka om stretchbyxor.


HANS-ÅKE LILJA (2003-08-06)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (10)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2003
Bolag: Universal
Tema: Superhjältar
Ljud: Mono
Bild: 4:3
Extramaterial:
3 avsnitt från bioversionen av Hulk
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA