Ett riktigt lyckat andra försök

FILMEN

Så var det återigen dags för ett nytt försök att filmatisera Hulken. Förra försöket blev ju som bekant ett fiasko och då det är minst sagt vågat att ge sig på att göra en ny film redan efter fem år. Den här gången lyckas man dock bättre.

Till att börja med har man i stort sätt skippat allt som hänt innan Bruce Banner blir Hulken. Vi får en snabbresumé av hur han blev Hulken under inledningstexten men sen är vi direkt inne i handlingen. Fem år har gått sedan den första förvandlingen och han har sedan dess varit på flykt samtidigt som han försökt hitta ett botemedel.

Efter sig har han General Thaddeus "Thunderbolt" Ross som vill plocka ut Hulken ur Banner och använda det som gör honom till den gröne jätten för att få fram en supersoldat. Banner vill naturligtvis inte att detta ska ske utan försöker nu med alla medel bli kvitt Hulken och samtidigt förstöra Thunderbolts chans till sina supersoldater.

Naturligtvis hittar Thunderbolt Banner och jakten är igång. Till sin hjälp har han Emil Blonsky, en soldat som inte backat för en strid i hela sitt liv. Nu när han ställs inför Hulken blir han dock tvungen att ta hjälp av Thunderbolt som redan har ett embryo till det mirakelmedel som ska framställa supersoldater. Detta ger han nu till Blonsky för att han ska ha en chans mot Hulken.

Medlet visar sig vara mer effektivt än de kunnat ana och efter att Blonsky sett till att fått ännu en dos förvandlas han till en ödleliknande varelse med om möjligt ännu större krafter än Hulken. Helt plötsligt är nu Hulken den enda som har en, om än liten, chans att stoppa honom och i och med det är giganternas kamp igång.

Som sagt tycker jag att man lyckats rätt bra med att filma "Hulken" på nytt, den här gången med titeln "The Incredible Hulk". Dels har man fått till en riktigt bra historia. Visst, man får vara beredd på att ta den för vad det är men det är knappast något problem eftersom de som ser den här typen av filmer oftast gör det.

Dessutom har man lyckats få ihop en väldigt imponerande rollista. Vi ser Edward Norton som Bruce Banner, Liv Tyler som hans stora kärlek Betty Ross, Tim Roth som Emil Blonsky och William Hurt som General Thaddeus "Thunderbolt" Ross. Alla gör naturligtvis mycket bra ifrån sig och jag tror att det var fler som blev förvånade att alla dessa ställde upp på i "The Incredible Hulk" än att de, väl där, skulle göra bra ifrån sig.

När det sen gäller själva Hulken får jag, även om det blir lite TV-spelskänsla över slagsmålsscenerna mellan Hulken och Blonsky, säga att man även här lyckats rätt bra. Nu är det inte så att man inte ser att det är en animerad Hulk, så bra blir nog inte tekniken på många år, men man har ändå lyckats rätt bra den här gången. Dessutom finns det inte mycket annat att välja på. En människa i rollen som Hulken vill vi definitivt inte se igen. Däremot ser jag gärna att man spelar in en uppföljare och det omgående.


EXTRAMATERIALET

En hel disk med extramaterial får vi med i denna dubbelutgåva av "The Incredible Hulk". Förutom det obligatoriska kommentarspåret med regissören Louis Leterrier och Tim Roth får vi också bland annat ett alternativt slut. Som tur är valde man att använda det bättre slutet i filmen och det vi nu får se känns inte alls rätt.

Vi får också en hel del borttagna och förlängda scener och som vanligt känns en del som om de borde ha fått varit kvar i filmen medan andra rättvist nu ligger i papperskorgen. Lite intressant är det att konstatera att det inte finns några borttagna scener med själva Hulken. Kanske var de så dyra att de kände sig tvungna att använda alla?

Utöver detta får vi också ett gäng dokumentärer ("The making of incredible", "Becoming the Hulk", "Becoming the abomination", "Anatomy of a Hulk out", "Hulking out on campus", "Hulking out in Harlem") som alla på ett eller annat sätt berättar hur filmen gjordes. Det mest intressanta är dock att det faktiskt är Edward Norton som stått mall för självaste Hulken. Man använde hans ansiktsuttryck till Hulken och även hans sätt att röra sig och efter att ha sett dessa dokumentärer kan jag bara konstatera att det verkar ha varit ett riktigt bra drag. Vi får också en titt på hur Hulken klarade flytten från serietidning till film och hur man tänkte när man skapade film-Hulken utifrån lite olika tecknares sätt att se honom. Som vanligt, när det gäller superhjältefilmer, ett heltäckande extramaterial som åtminstone gör mig riktigt nöjd.


TRE SAKER

1. Vid ett tillfälle hör man signaturmelodin från TV-serien "Hulken" och både Lou Ferrigno (Hulken i TV-serien) och Bill Bixby (David Banner i TV-serien) syns i filmen.

2. Ni som sett "Ironman" kommer definitigt att känna igen Robert Downey Jrs rollfigur i slutet av filmen.

3. Efter att ha utkämpat en fight där han skjutits på med det mesta är det rätt larvigt att Hulken gnäller när han slår huvudet i taket på en grotta. Förmodligen ett misslyckat försök till lite komik mitt i all action.


HANS-ÅKE LILJA (2008-10-16)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (71)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2008
Bolag: Universal
Tema: Superhjältar
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Extramaterial:
Feature commentary with director Louis Leterrier & Tim Roth, Alternate opening, Deleted scenes, The making of incredible, Becoming the Hulk, Becoming the abomination, Anatomy of a Hulk out, Hulking out on campus, Hulking out in Harlem, From comic book to the screen
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA