Tre bröder gör en spirituell resa

FILMEN

Filmmakaren Wes Anderson har en otroligt stark svit filmer bakom sig – "Rushmore" (1998), "Royal Tenenbaums" (2001) och "The life aquatic with Steve Zissou" (2004). Debutfilmen "Bottle rocket" från 1996 har jag ännu inte sett och kan inte uttala mig om.

Det är omöjligt att ta miste på en film från Anderson. Han har sina återkommande "director trademarks" (se Tre saker). Ett annat återkommande inslag är konceptet om familjen, eller en samhörighet med andra. I "The Darjeeling Limited" återförenas tre bröder efter ett år ifrån varandra till följd av deras faders död. De bär alla på olika mörker i sina bagage, som för övrigt är faderns gamla väskor.

Äldste brodern Francis (Owen Wilson) är den som driver återföreningen framåt. Han har lockat till sig Peter (Adrien Brody) och Jack (Jason Schwartzman) till Indien där de ska göra en schemalagd spirituell resa med ett tåg. Det dröjer inte länge innan bröderna faller in i sina gamla mönster och börjar tjafsa och prata bakom ryggen på varandra. Detta leder sedermera till att de blir avslängda från tåget och får fortsätta på egen hand. Det finns ett mål med resan och det är att återförenas med deras mamma (Anjelica Huston), men det ser svårt ut eftersom tåget dels kört fel och det har gått sisådär med återknytningen av brödrabanden.

Men så händer något oväntat som gör att allting får en ny mening.

Med fullträffen "Royal Tenenbaums" bakom sig har Anderson svårt att blixtra till med sina senare filmer, och jag skulle inte ranka "The Darjeeling Limited" som någon av de bättre, men det är ändå en typisk Anderson-film med hans vanliga mix av melankoli, allvar, hjärta och humor. Alltså en feel-good-film, om än lite skruvad.

Filmen är så klart ljuvligt snygg och väl skådespelad. Anderson håller sig till sina gamla vanliga skådespelare, vilket till exempel betyder att en gigant som Bill Murray är med i två korta sekvenser med bara en replik. Adrien Brody är ett nytt tillskott i ensemblen som fungerar perfekt i Andersons värld.

Har man sett någon av Andersons tidigare filmer vet man vad man får av "The Darjeeling Limited". Det kanske låter lite tråkigt, men det är det inte. Om man som jag älskar de världar han får till med till synes enkla medel så är man nöjd av att bara få mer av ungefär samma vara som sist.


EXTRAMATERIALET

Man kan välja att se filmen med eller utan kortfilmen "Hotel Chevalier" som om är som en liten prolog till huvudfilmen. Den kallas i eftertexterna som "Part 1 of 'The Darjeeling Limited'" och jag anser att den är ett måste för att få en större helhet.

Den kvartslånga filmen är ett ypperligt exempel på Andersons filmmakeri och det är nästan lite synd att den inte var längre. Här får vi följa Jack (Jason Schwartzman) innan han sticker iväg till Indien. Han har bosatt sig på ett hotell och i den här lilla sekvensen kommer hans flickvän (Natalie Portman) och hälsar på. Portman figurerar ytterst flyktigt i bild i huvudfilmen men har en stor betydelse för handlingen. En mycket bra kortfilm som även fungerar på egna ben.

Den 20-minuter långa featuretten är vad jag skulle vilja kalla för en "tyst" titt bakom kulisserna. Det finns ingen egentlig röst i filmen med undantag för produktionsdesignen Mark Friedberg som berättar lite om rekvisitan, och det med all rätt för "The Darjeeling Limited" är i vanlig Wes Anderson-ordning en mycket snygg film. Resten av featuretten visar hur olika scener filmades. I det stora hela en ganska behaglig bakomfilm.

Utöver detta finns filmens biotrailer.


TRE SAKER

Wes Andersons director's trademark #1: Slow-motionsekvenser till noga utvald musik.

Wes Andersons director's trademark #2: Halvfigursbilder rakt framifrån med okonventionella kameraåkningar.

Wes Andersons director's trademark #3: Den enorma detaljrikedomen i rekvisitan med mycket starka färger.


ANDERS JAKOBSON (2008-05-06)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (10)
20 senaste recensionerna i kategorin dramakomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dramakomedi
Format: DVD
Region: 1
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Twentieth Century Fox
Ljud: Digital dolby 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
Extramaterial:
Hotel Chevalier, Featurette, Trailer.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA